Lue tästä Anna-Liisa Alangon runosuositukset

Päivän vieras Anna-Liisa Alanko jakaa Studio55:läisten kanssa suosikkirunoilijansa.

Eino Leino

Leinon runot ovat soljuvaa, laulullista runoutta, niissä on tunnetta sopivasti, ja niitä on helppo ymmärtää. Leinoa on paljon sävellettykin, ja erityisesti Vesa-Matti Loiri on tehnyt runoja tunnetuksi.

Katri Vala

Vala on kirjoittanut upeita luontorunoja, esimerkiksi "Kukkiva maa". Runoissa on myös kaukaisten maiden eksotiikkaa. Katri Valan pysyvä näyttely on Ilomantsissa.

Edith Södergran

Edustaa suomenruotsalaista modernismia. Hän on näkyjen runoilija, hänen runoistaan välittyy olemisen riemu, hän on mystikko. Södergran hurahti välillä nietzscheläisyyten, kuten Leinokin, yli-ihmisoppi tuli mukaan runoihin.

Uuno Kailas

Kailas on unen ja kuoleman runoilija. Hän on hyvin syvällinen minuuden tarkkailija. Kailas kirjoitti myös lastenrunoja.

Kaarlo Sarkia

Sarkia on rytmin mestari, sitä hän kehitti äärimmilleen. Hänen runojensa ykkönen on mielestäni "Unen kaivo", joka inspiroi nykyrunoilijoitakin.

Paavo Haavikko

Hänestä on käytetty nimeä Runoruhtinas. Hän on runokuvien mestari ja käyttää eliotmaista kerrontaa, jossa kuvat seuraavat toisiaan. Rauta-ajasta olen usein esittänyt Kullervon tarinaa.

Lassi Nummi

Hänen runonsa ovat modernismin kulmakiviä, kuva nousee tärkeäksi elementiksi. Lassi Nummen rakkaus luontoon ja musiikkiin kuuluu hänen runoistaan, samoin kiinalaisuus.

Helvi Juvonen

Juvonen on luonnonlyyrikko, hänelle ovat tärkeitä kivet, puut ja maa. Hänen symbolieläimensä ovat mm. myyrä ja karhu.

Eeva-Liisa Manner

Mannerin runoissa kuuluu yhteys musiikkiin, esimerkiksi Bachiin. Hän on kirjoittanut myös espanjalaisaiheisia runoja, samoin runoja kissoista, esimerkiksi "Kamala kissa".

Pentti Saarikoski

Hänen runonsa ovat puherytmisiä, niitä on helppo esittää. Istuu vain tuolille ja puhuu, niin helppoa se on. Saarikoski on erityisesti mieslukijoitten suosiossa. Eräs paljon siteerattu runokokoelma on: Mitä tapahtuu todella?

Henriikka Tavi

Hän on yksi kiinnostavammista nykyrynunoilijoista, uusinta uutta. Runot ovat erikoisia, hauskoja, moni-ilmeisiä. Olen kuullut Henriikkan esittävän runojaan Helsingin juhlaviikkojen teltassa.

Anna-Liisa Alanko

Sitten suosittelen tietenkin omaa uusinta runokirjaani "Leskenlehti". Arvostelijoiden mielestä se kuvaa luontoa eloisasti, sen rytmi tempaa mukaansa, samoin sen sanoilla leikittely.

Lue myös:

    Uusimmat