Löydä oma ehdokkaasi: MTV:n vaalikone nyt julki – 30 kysymystä Venäjästä, puolustuksesta ja presidentin palkkiosta

2:09

Presidentinvaalien ensimmäiseen kierrokseen on aikaa noin puolitoista kuukautta, ja MTV:n presidentinvaalikone on nyt julki. Kaikki kahdeksan ehdokasta ovat vastanneet koneen kysymyksiin.

Koneessa on 30 presidentin tehtävään olennaisesti liittyvää väittämää. Niihin otetaan kantaa liukuvalla asteikolla samaa mieltä / eri mieltä.

Suurin osa väittämistä käsittelee tietenkin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, sillä ne ovat tasavallan presidentin vallankäytön ydintä. Tässä muutamia poimintoja aiheista: suhtautuminen Nato-jäsenyyteen, EU:n yhteiseen puolustuspolitiikkaan, mahdolliseen puolustusliittoon Ruotsin kanssa ja Venäjän-uhkaan.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikan ohella väittämät käsittelevät erilaisia arvokysymyksiä. Teemoina ovat muun muassa turvapaikanhakijoiden kohtelu, kansalaisten eriarvoistuminen ja seksuaalirikostuomiot.

Eikä koneessa ole unohdettu myöskään presidentin valtaan liittyviä asioita. Mitä mieltä ehdokkaat ovat presidentin valtaoikeuksista tai presidentin palkkiosta, joka on nykyisellään 126 000 euroa vuodessa verottomana?

Ehdokkaat ovat saaneet myös perustella vastauksiaan. Perustelut kannattaa lukea huolella, sillä niissä ehdokkaat avaavat laajemmin omia näkemyksiään. Ehdokkaille iso kiitos vaivannäöstä!

Vaalikoneen kysymyksistä vastaa MTV:n uutistoimitus, tekninen toteutus ja graafinen ilme puolestaan ovat ZEF:in ja MTV:n yhteistyötä. Kysely toimii kaikilla alustoilla, eli sen voi tehdä kätevästi myös tabletilla tai älypuhelimella.

Nyt on sinun vuorosi kokeilla, miten ehdokkaiden näkemykset vastaavat omiasi! Tee se täältä: Vaalikone.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja