Mainos

Loppukesän sadonkorjuujuhlat

Pimenevät elokuun illat tarjoavat mahdollisuuden järjestää ihania sadonkorjuu- sekä kesänpäätösjuhlia hyvien ystävien seurassa. Tunnelmallinen juhla loihditaan kynttilöillä, kauniilla kattauksella, vilteillä sekä ennen kaikkea hyvällä ruoalla.

Sadonkorjuujuhlat ovat olleet kautta aikojen yksi vuoden tärkeimmistä juhlan aiheista. Aikaisemmin hyvin onnistunut sato takasi perheelle kunnon ruokavaraston talven ajaksi.

Nykyään vietetään kesäkauden- sekä mökkikauden päätösjuhlia, puutarhajuhlia sekä pienempiä illanistujaisia ystävien, naapureiden tai sukulaisten kanssa. Juhlissa vaihdetaan kesäkuulumisia ja vietetään mukavaa aikaa syöden suussa sulavia herkkuja. Keskeisinä raaka-aineina illallispöydässä ovat itseoikeutetusti pihan herkulliset kasvit, hedelmät ja marjat.

Tunnelmaa tuikuilla ja kynttilöillä

Kynttilän tai tuikun herkkä valo tuo tilaisuuteen ripauksen sadunomaisuutta ja lisää juhlan tunnelmaa. Erikokoisia ja värisiä kynttilöitä voi asetella kauniisiin kynttiläjalkoihin tai romanttisiin lyhtyihin.

Älä kitsastele; lyhtyjä saa olla runsaasti! Niitä voi asetella roikkumaan pihapuihin, kukkapenkkien lomaan valoa antamaan – tai miksei vaikkapa kasvimaalle juhlistamaan kasvukauden päättymistä. Ne saavat olla myös vallan mainiosti ja boheemisti erikokoisia ja -näköisiä.

Upeita lyhtyjä löytää lähes kaikista sisustushenkisistä kaupoista, sekä myös vanhantavaran liikkeistä sekä kirpputoreilta.

Pimenevät illat saattavat olla jo hieman viileitä, joten juhlavieraat saadaan pysymään lämpiminä erilaisilla peitteillä ja huovilla. Kauniit tekstiilit tekevät juhlasta entistä kotoisamman ja tunnelmallisemman.

Vieraita voi myös pyytää tuomaa oman viltin mukanaan, mikäli juhlien järjestäjältä ei löydy vieraiden lukumäärää vastaavaa määrää peitteitä.

Luovia kattausideoita

Sadonkorjuujuhlien pöytää ja sen ympäristöä voi koristaa lähes kaikella, mitä luonnosta loppukesällä löytyy. Puiden ja pensaiden oksilla, kukilla, marjapensaiden lehdillä sekä luonnosta löytyvillä varvuilla saa loihdittua upeita yksityiskohtia.

Sadonkorjuujuhlissa lämpimät voimakkaat värit ovat tärkeässä osassa niin kattauksessa kuin koristuksessakin. Väriteema ulottuu kasviksiin, hedelmiin sekä kukkien upeaan väriloistoon. Pihapuiden hedelmistä saa upeita pöytäkoristeita, ja esimerkiksi omenoista saa näyttäviä paikkakortin pidikkeitä.

Muun muassa mustikan- tai puolukanvarvuista voi kietoa hienoja koristeita juomalasien ympärille tai sitoa esimerkiksi näyttävän kranssin pöydän keskelle. Kranssin keskelle voi halutessaan asettaa kynttilöitä tai tarjoiluastian, mutta yksinäänkin se on upea katseenvangitsija.

Suussa sulavia herkkuja!

Syöminen on sadonkorjuujuhlien kulmakivi, joten ruokaa tulee olla yllin kyllin. Pirteä ja maistuva alkupala saadaan tuoreista kasviksista sekä herkullisista dippikastikkeista. Dippitarjottimelle sopivia sadonkorjuun kasviksia ovat esimerkiksi porkkanat, kukkakaali, kurkku, retiisit sekä tuoreet kesäsipulit.

Asettelemalla kasvikset kauniisti esille – esimerkiksi pitkinä tikkuina samaan suuntaan tai erivärisinä raitoina – ja sijoittamalla tarjoilukulhojen lomaan kauniita kesänkukkia asetelmasta saa raikkaan ja näyttävän.

Pääruoaksi sopivat yhtä hyvin niin liha- kuin kasvisruoatkin. Värikkäillä, tyylikkäillä astioilla kokonaisuudesta tulee entistä näyttävämpi. Oman kasvimaan juurekset ja vihannekset ovat tietysti kunniapaikalla.

Mikäli oman pihan antimet eivät kuitenkaan riitä, kutsuun voi laittaa hauskaksi lisäykseksi pyynnön, että jokainen vieras toisi tullessaan jotain oman pihansa herkkua!

Teksti: Johanna Tamminen / Mediafocus
Kuvat: Lehtikuva, Asko, Ellos, Lapuan Kankurit, Marimekko, SXC

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.