Loppukesä voi tuoda vesistöjen ylle upeat vesipatsaat – jännittävä luonnonilmiö muistuttaa tornadoa

Sää muuttuu alkavalla viikolla aiempaa epävakaisemmaksi, ja etenkin pohjoisessa ilmassa on jopa syksyn tuntua. Uusi sääjakso voi toisaalta tuoda nähtäville upean loppukesän ilmiön.

MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas kertoo, että alkavalla viikolla on etelässä lämmintä vielä 15–20 astetta. Lapissa sää sen sijaan viilenee. Jossain päin Lappia terminen syksykin päässee jo alkamaan. Keskilämpötila tippuu silloin alle 10 asteeseen.

Alkavan viikon suurimmat sadekertymät tulevat Mäntykannaksen mukaan Etelä- ja Lounais-Suomeen ja viikonloppuna myös Keski-Suomeen. Eli siellä, missä kärsittiin alkukesästä kuivuudesta, tulee nyt sadetta sitäkin enemmän.

– Nimenomaan rannikoiden läheisyydessä ja merialueilla pääsee herkemmin kehittymään voimakkaita sateita ja ukkosia. Lämmin Itämeri voimistaa sateita entisestään.

Luvassa korkeita vesipatsaita

Lisäksi tulevina viikkoina saatetaan saada kokea jännittäviä loppukesän vesipatsaita.

– Ne ovat trombeja, jotka syntyvät vesistöjen, eli merien ja järvien ylle. Ne ovat samanlaisia ilmiöitä kuin tornadot, mutta meidän mittakaavassamme pienempiä kuin Atlantin toisella puolella ilmenevät.

Mäntykannaksen mukaan vesipatsaiden syntyyn vaikuttaa muun muassa lämmin merivesi.

– Kun meille tulee matalalapaineita ja ylempi ilmakehä on kylmempi jo tähän aikaan vuodesta, lämpötilaero itsessään saattaa synnyttää niitä. Samoin kuin ukkosia.

Myrskyihin ilmiö ei liity.

– Päinvastoin, tuulet eivät saa olla liian voimakkaita niissä.

Vesipatsaat ovat paitsi näyttäviä joissain harvinaisissa tapauksissa myös vaarallisia ilmiöitä.

– Jos purjeveneellä tai pikkuveneellä sellaiseen ajelehtii, voi käydä huonosti. Niissä on kuitenkin se hyvä puoli, että ne ovat sen verran hidasliikkeisiä, että niitä ehtii väistää, Mäntykannas selvittää.

Vesipatsaat voivat olla jopa pari sataa metriä korkeita.

– Ne yltävät pilven alareunasta vedenpintaan asti. Ne ikään kuin imevät vettä, ja niistä myös lähtee aika kova suhina. Jotkut ovat kuvailleet ääntä niin, että kuulostaa siltä, kuin juna tulisi vastaan.

Tämä komea vesipatsas kuvattiin Länsirannikon edustalla vuonna 2014.

Lukijan video: Vesipatsas Eurajoen edustalla 0:17

Lue myös:

    Uusimmat