Laihduttaja, unohda kevytkola! Makeutusaineilla makeutetut juomat eivät ole sokerisia versioita parempia, väittävät tutkimukset

2:05 Miksi sokeri himottaa?
Videolla ravitsemusterapeutti kertoo, miksi sokeri on meistä niin koukuttava tuote.

Keinotekoisilla makeutusaineilla makeutetut juomat eivät tarjoa taianomaista ratkaisua ylipainoon ja muihin terveysongelmiin, uutisoi Independent-sivusto. Sen lisäksi, että keinotekoisesti makeutettujen juomien nauttimisella ei ole osoitettu olevan vaikutusta laihtumiseen, näiden juomien pitkäaikaiset terveysvaikutukset tunnetaan edelleen huonosti.

Sokeristen juomien vaihtaminen keinotekoisesti makeutettuihin versioihin ei välttämättä ole sen parempi vaihtoehto, osoittavat tutkimukset. 

Muutamissa tutkimuksissa painonnousun on todettu hidastuneen, kun sokeriset juomat korvattiin makeutusaineilla makeutetuilla juomilla. Näissä 56 tutkimuksessa vaikutus oli kuitenkin ”alhainen tai hyvin vähäinen”, eivätkä ne tarjonneet todisteita siitä, että keinotekoisilla makeutusaineilla makeutettuihin juomiin vaihtaminen voisi auttaa ylipainoisia potilaita laihtumaan.

Tuoreen, The BMJ -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan makeutusaineiden pitkäaikaisia terveysvaikutuksia ei ole tutkittu viime vuosien tai vuosikymmenien aikana – osittain siksi, että ihmisiä on vaikea saada osallistumaan tällaiseen tutkimukseen.

Paras juomavaihtoehto on vesi

Pitkän aikavälin tutkimusten puuttuminen on herättänyt ihmisisissä huolta mahdollisista terveysriskeistä. Vuonna 2017 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että makeutusaineiden terveydellisiä hyötyjä ei ole havaittu eikä mahdollisia haittoja ole voitu sulkea pois.

– Makeutusaineiden käytöstä johtuvat terveysvaikutukset ovat ristiriidassa. Vaikka joissain tutkimuksissa on todettu, että makeutusaineiden käyttö on vähentynyt ylipainon ja tyypin 2 diabeteksen riskiä (mikä viittaa yleiseen terveyteen ja diabeteksen hoitoon), muut tutkimukset viittaavat siihen, että makeutusaineiden käyttö saattaa lisätä riskiä painonnousuun, diabetekseen ja syöpään, tutkimuksessa todetaan.

Lontoolaisen King’ Collegen ravitsemusalan asiantuntija professori Tom Sandersin mukaan tämän kaltaiset tutkimustulokset vahvistavat näkemystä siitä, että keinotekoiset makeutusaineet eivät ole maaginen ratkaisu lihavuuden estämiseksi.

– Sokeripitoisten juomien korvaaminen keinotekoisilla makeutusaineilla voi auttaa ehkäisemään painonnousua lapsilla, mutta se ei voita edullista vaihtoehtoa – vettä, Sanders toteaa.

Lähde: Independent

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja