Tutkimus: Light-limut vaarantavat sydämesi

Tuoreen tutkimuksen mukaan light-limujen säännöllinen nauttiminen voi lisätä verisuonisairauksien ja sydänkohtausten riskiä. Miamin Millerin ja Columbian lääketieteellisten yliopistojen tutkimus julkaistiin Journal of General Internal Medicine -lehdessä.

Lääkäri Antti Heikkilä Eiran sairaalasta uskoo tutkimustulosten pitävän paikkansa.

– Keinomakeutusaineet vaikuttavat haitallisesti verisuoniin, se on huomattu jo aikaisemminkin. Useat tutkimukset osoittavat samaa, Heikkilä sanoo.

Keinomakeutusaineiden vaikutusmekanismia ei tunneta vielä kunnolla, mutta niiden arvellaan stimuloivan aivojen insuliinituotantoa sokerin tapaan. Näin haimalle välittyy käsky tuottaa insuliinia, mikä vaikuttaa haitallisesti sokeriaineenvaihduntaan. Lopputuloksena ihminen lihoo, ja haittavaikutuksiin liittyvät ennen pitkää myös sydänongelmat.

– Arveluttavaa on se, että keinomakeutusaineet vaikuttavat tavoilla, joita emme vielä tiedä, Heikkilä sanoo.

Kaikkein haitallisin makeutusaine on Heikkilän mukaan aspartaami. Viime vuonna EU-komissio pyysi Euroopan elintarviketurvallisuusvirastoa aikaistamaan aspartaamin käyttöturvallisuuden tutkimusta. Aspartaamin turvallisuus oli määrä arvioida seuraavan kerran vasta vuonna 2020.

Aspartaamin välttelyn lisäksi Heikkilä kehottaa miettimään, kannattaisiko kaikki makeutusaineet jättää pois omasta ruokavaliosta.

Amerikkalaistutkimuksessa tavallisten sokeripitoisten virvoitusjuomien ei havaittu aiheuttavan verisuoni- ja sydänongelmia. Tätä tulosta Heikkilä ihmettelee – aiemmissa tutkimuksissa on nimittäin todettu, että esimerkiksi yhden limupullon juominen päivässä lihottaa lapsia.

Ravitsemustutkija Katja Hytönen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta huomauttaa, että virvoitusjuomien litkiminen päivittäin on haitallista, olivatpa juomat sitten light- tai sokeriversioita.

Hytönen epäilee, että on täysin tutkimuksellista sattumaa, etteivät sokerin vaarat nousseet amerikkalaistutkimuksessa esiin, koska aiemmin sokerin on osoitettu olevan haitallista verisuonille ja sydämelle.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja