Juotko sokeri- vai light-limuja? Tutkimus paljasti, kummat todellisuudessa lihottavat enemmän

0:45 Coca-Cola harkitsee virvoitusjuomiinsa kannabista

Tuoreen australialaistutkimuksen mukaan keinomakeutetut virvoitusjuomat voivat olla jopa lihottavampia kuin sokeriversiot.

Etelä-Australian yliopiston toteuttaman tutkimuksen mukaan light-limua juovat ihmiset lihovat todennäköisemmin kuin sokerilla makeutettuja virvoitusjuomia juovat ihmiset. Tutkijat havaitsivat, että keinomakeutetun juoman valinta ei vähentänyt sokerin kokonaiskulutusta. Tutkimustuloksista kerrottiin Current Atherosclerosis Reports -julkaisussa.

Tutkijat löysivät myös yhteyden keinomakeuttajien ja kakkostyypin diabeteksen välillä.

– Viimeisen 20 vuoden aikana LCS (low calorie sweeteners, vähäkaloriset makeuttajat) -tuotteiden käyttö on lisääntynyt lapsilla 200 prosenttia ja aikuisilla 54 prosenttia, yliopiston professori Peter Clifton kertoo.

"Keinomakeuttajat voivat muuttaa suoslistobakteereja"

Australialaisyliopiston tutkimuksessa käytiin läpi aiempaa amerikkalaistutkimusta, jossa oli seurattu 5158 henkilöä seitsemän vuoden ajan. Tutkimustulokset olivat selkeät: runsaasti keinomakeutettuja tuotteita nauttivat ihmiset lihoivat enemmän kuin ne, jotka eivät käyttäneet keinomakeuttajia. Lisäksi keinomakeuttajien käyttö ei vähentänyt sokerinkäytön kokonaismäärää.

– Nämä ihmiset nauttivat sekä sokeria että keinomakeuttajia ja ajattelevat psykologisesti, että voivat näin ollen syödä lempiruokiaan. Keinomakeuttajat voivat muuttaa suoslistobakteereja, joka voi johtaa painonnousuun ja kasvattaa riskiä kakkostyypin diabetekseen.

Myös aiemmat tutkimukset ovat nostaneet esille light-juomien riskit. Biolääketieteellisen Massachusetts General Hospital -tutkimuslaitoksen toteuttaman tutkimuksen mukaan light-juomien sisältämä aspartaami voi sekoittaa aineenvaihduntaa.

Syyskussa eurooppalainen jättitutkimus puhui niin ikään karua kieltä virvoitusjuomista: Yli 400 000 eurooppalaista aikuista 16 vuoden ajan seurannut jättitutkimus osoittai, että kaksi lasillista tai sitä enemmän virvoitusjuomaa päivittäin nauttivilla ihmisillä on kohonnut riski ennenaikaiseen kuolemaan. 

Lähde: News.com.au

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja