Lintujen ruokinta-automaatin rakentaminen

Ruokinta-automaattia, tai mitään muutakaan lintujen ruokintapaikkaa, ei pitäisi sijoittaa kovin lähelle ikkunaa, ellei sitten pidä verhoja enimmäkseen peittämässä ikkunaa. Kaikkein herkimmin linnut lentävät ikkunaa vasten, jos sen vastakkaisella seinällä on toinen ikkuna tai tämä on toisessa huoneessa, jonne on suora näkyvyys. Olipa tilanne mikä tahansa, linnut lentävät pelästyessään valitettavan usein liian valoisan tilan edessä olevaa ikkunaa vasten luullen sitä aukoksi.

Piirustuksiin ei ole merkitty mittoja vaan siitä näkyy vain osien suhteet. Jokainen voi ratkaista itse, minkä kokoisen tekee. Mitat ratkaisee pikkuisen myös se, minkä materiaalin valitsee.

Kuva näyttää, kuinka automaatti kiinnitetään puuhun ja miltä se näyttää tyhjänä. Huomattavaa on, ettei laitteen tittelin pidä antaa johtaa harhaan; laite ei täyty linnunsiemenillä automaattisesti.

Leikkaus sivusta:

T = takatuet, jotka ruuvataan kiinni takaseinään. Materiaalina sopivaa esim. 3cm x 3cm rima.

TS = takaseinä, jonka saa helpoimmin vesivanerista. Sivuseinät, joilla ei tässä omaa kirjainta, saadaan niinikään helpoimmin vesivanerista.

K = katto, sekin vesivanerista.

S = sarana, saranoita kaksi, joilla katto kiinni takatukirimoissa.

TR = tukirimat, jotka kiinnitetään sivuseinien yläreunaan ja alareunaan tukemaan muutoin avointa etusivua, paitsi, että etusivuun tulee SS.

SS = sadesuoja, joka on erinomaisin pleksistä, sillä sen läpi näkyy, mutta voi olla myös vaneria.

P = vino pleksi, jonka taakse kaadetaan siemenet, kun kattoa on ensin nostettu. Pleksi ei saa ulottua aivan alas asti, vaan sinne on jätettävä 2-3 sentin rako, josta siemenet valuvat verkon päälle.

U = U-kisko, joka pitää pleksin paikoillaan. Se siis kiinnitetään vinoon sivuseinän sisäpintaan.

Po = Pohja, joka leikataan pienisilmäisestä verkosta ja kiinnitetään nauloilla tai ruuveilla, miten vain. Hyttysverkko käy, mutta saattaa revetä pakkasilla ja on hivenen liian pienisilmäistä. Siementen, olivat ne mitä kokoa tahansa, tulee siis jäädä makailemaan verkon päälle ja odottamaan ottajaansa. Verkosta on umpipohjaan verrattuna se etu, ettei vesi jää lillimään siementen seuralaiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat