Linnan juhlien mielenkiintoinen historia

Ensimmäisen kerran tasavallan presidentin juhlavastaanotto pidettiin linnassa vuonna 1919. Tilaisuus oli tunnin kestävä vastaanotto iltapäiväkahvien merkeissä.

Presidentti Kaarlo Juhani Ståhlbergoli kutsunut iltapäiväksi hallituksen jäsenet, korkeimpia virkamiehiä ja diplomaatteja yhteensä noin 150.

Linnan kutsujen taustalla olivat hovitavat ja valtiopäivätanssiaiset entisessä keisarillisessa palatsissa. Keisari Aleksanteri II avasi valtiopäivät 1863 Helsingissä ja sitä juhlittiin valtiopäivätanssiaisilla. Perinnettä jatkoivat myöhemmin myös Mannerheim ja Ståhlberg. Viimeiset valtiopäivätanssiaiset linnassa olivat vuonna 1924, ja kutsuttuja oli silloin 1625.

Tasavallan presidentin juhlavastaanotto itsenäisyyspäivänä jatkaa tanssiaisten perinnettä. Nykyisiin Linnan juhliin kutsutaan noin 2000 vierasta vuosittain. itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

Vastaanotolle kutsutaan hallituksen jäsenet, kansanedustajat, Euroopan parlamentin suomalaisjäsenet, valtion korkeimpia virkamiehiä sekä Suomeen akkreditoitu diplomaattikunta.

Kutsuvieraiden joukossa on myös eri tavoin ansioituneita suomalaisia, eri kulttuurialojen edustajia sekä tasavallan presidentin vuoden aikana tapaamia henkilöitä.

Koosteen juhlista näet MTV3-kanavalla 7.12 klo 18.00.

Lähteet: Linnan juhlat kautta aikojen, Helinä Hirvikorpi (Teos, 2006), YLE, MTV3

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja