Likinäköisten määrän arvellaan lisääntyneen rajusti Suomessa – taustalla saattaa vaikuttaa suomalaisten viihtyminen älylaitteidensa parissa

Älylaitteet voivat lisätä likinäköisyyttä 1:54

Suomalaiset viihtyvät älylaitteiden parissa entistä pidempään, minkä arvellaan lisänneen merkittävästi likinäköisten määrää. Likinäköisyyden lisääntymisen pelätään myös johtavan siihen, että erilaiset silmäsairaudet yleistyvät.

Likinäköisten kasvu on ollut Suomessa odotettua rajumpaa. Kasvua saattaa selittää älypuhelinten ja tablettien voimakkaasti lisääntynyt käyttö.

– Kasvu on jyrkkä, ja jo nyt tällä hetkellä länsimaissa noin 37–40 prosenttia on likinäköisiä. Ja suunta ylös, sanoo NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast.

Päivittäinen ja pahimmillaan tuntikausia kestävä intensiivinen näytön katselu on lopulta johtanut siihen, että etenkin lapsille ja nuorille määrätään tätä nykyä yhä enemmän moniteholaseja likitaitteisuuden hoitoon. Suuntaus huolestuttaa asiantuntijoita.

– Likinäköisyyshän tuo meille ajan mittaan ikään kuin sitä, että silmän rakenne muuttuu huomattavan paljon. Silmän muoto ikään kuin saa rasitteita siellä silmän pohjassa. Sieltä kautta tulee terveydellisiä haittoja, jotka eivät välttämättä alkuvaiheessa ole tiedossa. Ne saattavat kulminoitua vuosien saatossa isoksi ongelmaksi ja kansanterveydelliseksi riskiksi, kertoo Optinäön optometristi Jarkko Vilén.

Likinäköisten kasvun myötä myös erilaiset silmäsairaudet saattavat lisääntyä tulevaisuudessa huomattavasti.

Lue myös:

    Uusimmat