Lihaa ei riitä kaikille – kulutusta on pienennettävä

Tutkijoiden mukaan vuoteen 2050 mennessä lihan kulutusta on pienennettävä nykyisestä. Maailman väestö ruokitaan tulevaisuudessa entistä kestävämmillä tuotantomenetelmillä, arvioivat tutkijat saksalaisesta Potsdam Institute for Climate Impact Research -tutkimuslaitoksesta.

Viime vuoden lopulla julkaistussa raportissa todetaan, että maailmanlaajuisen kestävän ruokatalouden saavuttamiseksi eläinproteiinin osuuden kaikesta syödystä proteiinista pitää laskea nykyisestä keskimäärin 38 prosentista 30 prosenttiin. Eettisesti kasvatettua lihaa voidaan tulevaisuudessa syödä kolmisen kertaa viikossa.

Näin ruokaa lasketaan riittävän arvioiden mukaan nykyisestä noin kuudesta miljardista jopa yhdeksään miljardiin ihmiseen kasvavalle väestölle.

Muutos lihankulutuksessa vapauttaisi miljoonia hehtaareita peltoa ja laidunta muuhun tuotantoon. Tällä hetkellä ravinnoksi kasvatetaan noin 60 miljardia eläintä vuodessa. Jos nykymeno jatkuu, eläinmäärän arvioidaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä.

Miten ruoka saadaan riittämään?

Potsdamin raportti suosittelee myös siirtymistä luomutuotantoon, mikä vähentäisi maaperän eroosiota ja lisäisi luonnon monimuotoisuutta.

Tutkimuksen tilasivat kansalaisjärjestöt Friends of the Earth ja Compassion in World Farming.

Järjestöt pyysivät mallia, jolla ruoka saadaan riittämään samalla kun tuotannon ympäristövaikutuksia voidaan pienentää, eläinten hyvinvointia parantaa, maapallon tärkeimpiä luontokohteita suojella sekä tasata joissain maailman osissa vallitsevaa ylipaino-ongelmaa ja toisia osia vaivaavaa aliravitsemusta.

Tutkijoiden mukaan vaihtoehdot riittävän ruuan ja energian takaamiseen maailman kaikille ihmisille kasvavat, jos kehittyneissä maissa aletaan syödä terveellisemmin ja kasvispitoisemmin.

Lähde: Ruokatieto

Kuvat: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat