Lettuja, puolukkajuomaa ja salaperäisiä jääpalasia

Arktiset Aromit ry:n kuluvan vuoden luonnonmarjaksi valitsemasta puolukasta saadaan nyt runsas sato. Puolukka onkin satoisin metsämarjamme. Nyt kannattaa nauttia puolukkaisia jälkiruokia ja leivonnaisia sekä säilöä marjoja myös talveksi.

Puolukka sisältää runsaasti happoja ja sokereita. Puolukoissa on myös foolihappoa, E-, A- ja C-vitamiinia sekä kivennäisaineista mm. kaliumia ja kalsiumia. Puolukka sisältää lisäksi mm. suuret pitoisuudet flavonoideja ja lignaaneja. Antioksidanttitehokuudeltaan puolukka on yksi parhaita marjojamme.

Flavonoidipitoisuus laskee noin 40 prosenttia säilömisessä talven aikana survoksena ja pakasteena. Kypsissä puolukoissa on runsaasti bentsoehappoa, minkä vuoksi ne säilyvät hyvin survoksena ilman sokeria ja säilöntäaineita. Puolukan marjoja voi käyttää kokonaisena tai raakasurvoksena sinällään tai sekoitettuina vähemmän happamiin kasviksiin.

Puolukkasurvoksen miedontamiseen sopivat porkkana, kyssäkaali ja kesäkurpitsa. Puolukka soveltuu mm. leivontaan, kiisseleihin ja puuroihin. Marjoista voi valmistaa myös erilaisia nektareita, hyytelöitä tai hilloja ja viinejäkin. Kuivatut puolukat käyvät kokonaisena tai murskattuina leipä-, kakku- ja pikkuleipätaikinoihin lisäkkeeksi.

Puolukkaletut

2 kananmunaa6 dl maitoa3 dl vehnäjauhoja1/3 dl sokeria1-2 dl puolukoita

Väliin:

1 prk maitorahkaa0,5 dl sokeria2 dl survottuja puolukoita1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta tai vispikermaa

Valmista ohukaistaikina ja paista. Valmista täyte. Vatkaa vaniljakastike kovaksi vaahdoksi, lisää täytteen muut ainekset. Tee letuista joko leivoksia laittamalla kahden pienen letun väliin täytettä tai yhden isomman letun väliin ja kääri lettu rullalle.

Puolukkapuksut

1 dl sokeroituja puolukoita0,5 dl sokeria2,5 dl mietoa puolukkamehua25 g hiivaa2 rkl oliiviöljyä1 rkl juoksevaa hunajaa0,5 tl suolaa1 kananmuna2 dl kauraleseitä5 dl 3-viljan sämpyläjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää muna, juokseva hunaja, suola, puolukat, oliiviöljy, kauraleseet sekä jauhot. Sekoita taikinaksi ja anna kohota 10 minuuttia. Leivo vaivaamatta soikeiksi leivonnaisiksi. Kohota 15 minuuttia ja paista kullankeltaisiksi noin 220 asteessa.

Tarjoiluehdotuksia: Leivonnaiset halkaistaan ja pinnalle levitetään kevytlevitettä. Kahvipöydässä pinnalle levitetään kinuskikastiketta tai puolukkamarmeladia.

Puolukka-kauralastut 25 kpl

125 g leivontamargariinia2,5 dl kaurahiutaleita1 1/4 dl sokeria1 kananmuna3 rkl vehnäjauhoja1 tl leivinjauhetta1,5 dl puolukkaa

Sulata rasva ja kaada se kulhossa olevien kaurahiutaleiden päälle, sekoita ja anna turvota hetki. Sekoita joukkoon puolukat, sokeri, kananmuna ja jauho-leivinjauheseos. Nosta taikinasta teelusikalla nokareita öljytylle leivinpaperille ja paista uunissa 170 asteen lämpötilassa 6-8 minuuttia. Lastut leviävät paistuessaan reilusti, joten jätä tilaa. Anna pikkuleipien jäähtyä pellillä hetki, nosta painolastalla kaulimen päälle ja taivuta lastuksi.

Puolukkajuomasta salaperäisiin jääpalasiin

1,5 dl kypsiä puolukoita0,5 dl vadelmia1 l vettä3 rkl juoksevaa hunajaa1 dl sokeria1 dl päärynäjuomaa

Kaada kypsät puolukat kulhoon. Survo sauvasekoittimella marjat, sokeri ja juokseva hunaja sekaisin. Lisää vesi ja sekoita kaikki ainekset sekaisin. Siivilöi mehu halutessasi. Mehu on valmista juotavaksi. Mehusta tulee juoma 4 henkilölle. Pakasta loput mehut jääkuutioiksi.

Puolukkainen jälkiruoka

2 dl vaahtoutuvaavaniljakastiketta1/2 dl kinuskikastiketta1 dl ruishiutaleita4 dl puolukoita1/2 dl sokeria

Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi ja sekoita joukkoon kinuskikastike. Paahda ruishiutaleita kuumalla pannulla. Jaa annosmaljoihin sokeroidut puolukat ja vaahto. Ripottele ruishiutaleet päälle. Puolukka-kauralastuja.Viikonvaihteessa on kiva herkutella puolukkaisella jälkiruoalla.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat