Mainos

Lentokenttätarkastukseen jää tukku tavaroita akkuporista suksivoiteeseen – MTV selvitti, mikä tavara kuuluu käsimatkaan ja mikä ruumaan

0:46

Pelkästään Helsinki-Vantaan lentoasemalle jää vuosittain 400 000 turvatarkastuksessa takavarikoitua tavaraa. Moni matkustaja yrittää edelleen livauttaa käsimatkatavaroihin Sveitsin armeijan linkkuveitsen.

Vaikka ihmiset ovat jo tottuneita matkustamaan lentämällä, turvatarkastukseen jäävä tavaramäärä on huikea. Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajapalveluista vastaavan johtaja Heikki Kosken mukaan kolmen tavaran kärki takavarikkolistalla pysyy vuosittain aika samana.

– Käsimatkatavaroista monitoimityökaluja, mitkä on tietenkin tällaisia teräviä esineitä, joita ei saa viedä turvatarkastusalueelta. Sitten tällaista kalliimpaa kosmetiikkaa ja kolmantena tietysti muut nesteet on yleisiä.

Luopumisen tuska

Suuri osa lentokentän tarkastuspisteeseen jäävistä tavaroista on niitä, joista luopuminen ei tuota suurempaa tuskaa.

–Yleensähän se on joku unohtunut juomapullo. Sehän on matkustajan kivuton luovuttaa turvatarkastukseen. Mutta joskus se on sitten jotain tunnemielessä tai rahamielessä arvokkaampaa.

Ruumaan tai käsimatkatavaroihin yritetään saada mahtumaan myös hieman epätavallisempia tavaroita. Viime aikoina on puhuttu paljon ruumaan "eksyneistä" vara-akuista. Niiden paikka on käsimatkatavaroissa, sillä ruumassa ne ovat riski.

Hyvällä ei katsota myöskään vaikkapa joitakin suurehkoja työkaluja, kuten porakoneita, joita aina silloin joku haluaa ottaa mukaan.

– Sanotaan vaikka akkuporia, käsiporia tai sellaisia on varmaan vastaan tullut. 

Koski on kerännyt muovilaatikkoon esimerkkejä takavarikkoon päätyneistä tavaroista. Joukossa on suksivoiteiden lisäksi kunnon pakkaus "Sikaa" eli tiivistysmassaa.

Pakkaa nämä käsimatkatavaroihin
- puhelinten ja kannettavien vara-akut eli power bankit
- tupakansytytin tai tulitikkurasia (enintään yksi kappale)
- kosmetiikka, hajusteet, aerosolit ja geelit  alle 100 millilitran pakkauksissa

Pakkaa nämä ruumamatkatavaraan
- monitoimityökalut, veitset, sakset,
- kosmetiikka, hajusteet, aerosolit ja geelit yli 100 millilitran pakkauksissa
- juomat, levitteet (voit, rahkat, tuorejuustot) säilykkeet, mäti

Jätä nämä kotiin (ei lentokoneeseen)
- fluoripitoiset suksivoiteet ja voiteiden poistoaineet
- ilotulitteet
- aerosolit, jotka ei ole tarkoitettu henkilökohtaiseen hygieniaan
- henkilökohtaiseen hygieniaan tarkoitetut yli 500 millilitran pakkauksissa olevat aerosolit tai aerosolit, joissa ei ole korkkia

Koski haluaa huomauttaa näin vuodenvaihteen tienoilla erityisesti siitä, että ilotulitteiden hankinta on syytä siirtää matkan päätepisteeseen. Lentokoneeseen niiden kanssa on turha yrittää.

Hyvää palautetta palautuspalvelusta

Maailmalla joissakin paikoissa menetetty tavara on mahdollista lähettää postikuljetuksella kotiin saman tien. Palvelu ei ole ilmainen, mutta joskus sen arvoinen.

Nyt myös Suomessa on kokeiltu Cotio-palvelua, joka mahdollistaa periaatteessa saman. Syksyn mittaan Helsinki-Vantaalta on lähtenyt parisen sataa pussillista tavaroita tunnistamispalveluun.

– Kyllä se palaute, mitä on kuullut tästä turvatarkastuksesta sekä tuolta asiakkailta, on ollut ilahtunutta. Että tällainen mahdollisuus tarjoutuu.

– Palvelun pilotointia jatketaan maaliskuulle ja katsotaan, miten asiakkaat ottavat sen tässä laajemmassa skaalassa vastaan, sillä nyt myös Rovaniemellä ja Kittilässä otetaan tämä vastaava palvelu käyttöön.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.