Lentävä kalakukko

Jos ei ihan lentävä niin ainakin todella herkullinen. Kalakukko on suomalaisten perinneruokien kestosuosikki, eikä suotta. Myös Makuja-sivuille on tullut kysymyksiä tästä itäsuomalaisesta ylpeydestä. Seuraavassa ohje niin perinteiseen kukkoon kuin uudistettuunkin versioon.

Kalakukko


3 dl vettä
2 tl suolaa
4 dl ruisjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
25 g voita tai margariinia

Täyte:
700 g perattuja, päättömiä pikkukaloja (muikkuja tai ahvenia)
250 g luutonta siankylkeä
1 rkl suolaa
1 rkl riisiä (ylimääräisen nesteen imemiseen)

Sekoita vesi, suola, jauhot ja rasva kiinteäksi taikinaksi. Kauli taikina hyvin jauhotetulla pöydällä sokeaksi noin 30 cm leveäksi ja 40 cm pitkäksi levyksi. Jätä levy keskeltä noin 1,5 cm paksuksi ja reunoilta 0,5 cm paksuksi. Ripottele taikinalevyn keskelle riisinjyvät imemään ylimääräistä nestettä kukon pohjalta. Levitä päälle kerroksittain kaloja ja suolaa. Lado sianlihaviipaleet päällimmäiseksi.

Taita taikinan reunat täytteen päälle. Kostuta saumakohdat vedellä ja painele tiiviisti kiinni. Häivytä saumakohdat hyvin hieromalla taikinaa kylmällä vedellä. Varmista, että kukosta tulee tiivis, jotta neste pysyy kukon sisällä.

Kääri kukko leivinpaperiin ja sen jälkeen alumiinifolioon. Paista n. 2 tuntia 200 asteisessa uunissa. Hauduta kypsäksi miedossa 75-100 asteisessa uunissa jopa yön yli.

Kalakukko limpussa

Koverra suuren ruislimpun yläosasta kolmannes kanneksi. Koverra sisus lusikalla. Täytä limppu perinteisen kalakukon tapaan. Aseta kansi täytetyn limpun päälle. Voitele leivän pinta voilla ja kääri alumiinifolioon ja kypsennä n. 160 asteisessa uunissa 2-2,5 tuntia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja