Lentäjiä varoitetaan jälleen gps-häirinnästä Norjan ja Venäjän rajalla – varoitusalue yltää myös Suomen puolelle

Vanhanen: Lapin ilmatilan GPS-häirintä selvitettävä 2:08
Matti Vanhanen (kesk.) vaati marraskuussa, että Lapin ilmatilan GPS-häirintä on selvitettävä.

Pohjois-Norjassa lentäjiä on varoitettu jälleen gps-häirinnästä, kertoo arktista aluetta seuraava norjalainen Barents Observer -media. Sen mukaan varoitus annettiin Kirkkoniemen lentokentän alueella keskiviikkona ennen puoltapäivää.

Varoituksen on ilmoitettu kestävän tammikuun loppuun saakka.

Kirkkoniemi sijaitsee aivan Norjan ja Venäjän välisen rajan tuntumassa. Varoitusalue yltää parinkymmenen kilometrin verran myös Suomen puolelle.

Barents Observerilla ei ole tietoa siitä, mikä taho huomasi omituisuudet gps-signaalissa. Alueella on häirintäilmoituksen antamisen aikaan kulkenut useita lentoja.

Venäjän epäillään häirinneen Norjan ja Suomen gps-signaaleja Naton Trident Juncture -sotaharjoituksen yhteydessä loka–marraskuun vaihteessa. Venäjä on kiistänyt syytökset ja kutsunut niitä absurdeiksi.

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) kertoi marraskuussa eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle antamassaan selvityksessä Suomella olevan näyttöä siitä, että Venäjä oli häirinnän takana. Venäjän suurlähettiläs Pavel Kuznetsov kutsuttiin tapauksen vuoksi ulkoministeriöön kuultavaksi.

Lue myös:

    Uusimmat