Mainos

Lentäjäliitto sopimuspiloteista: Kun kiristetään liikaa, jokin vielä pettää

Eurooppalaisissa lentoyhtiöissä käytetään yhä useammin sopimuspilotteja, jotka eivät ole työsuhteessa lentoyhtiöön vaan vuokratyöfirmaan, kertoo Suomen Lentäjäliiton puheenjohtaja Sami Simonen.

Vuokratyöfirmojen lentäjien työehdot ovat kehnot. Nimettömänä pysyttelevä lentäjä kertoo MTV3:lle, että palkasta jää työntekijän käteen noin tuhat euroa kuussa eikä heillä ole palkallisia vapaita tai mahdollisuutta jäädä sairauslomalle.

Simosen mukaan sopimuspilotteja löytyy etenkin nuorista lentoyhtiöistä, joissa ei ole työehtosopimuskäytäntöjä. Tällöin työntekijän vaihtoehdoksi jää joko allekirjoittaa sopimus tai jäädä työttömäksi.

Euroopan lentomarkkinoilla sopimuspilottien määrä kasvaa, koska kilpailu lentobisneksessä kovenee. Vuokrapilotteja käyttävät Simosen mukaan ainakin Ryanair, joka on koko järjestelmän edelläkävijä, sekä Airfix Aviation, Jet Flight Aviation, Golden Air ja Norwegian.

"Ennen pitkää jokin pettää"

Eilen uutisoimme, että Ryanairin työntekijöiden työsopimukset ovat niin tiukkoja, etteivät lentäjät uskalla jäädä edes sairauslomille. Simonen ei ole tästä yllättynyt, eikä hän epäile, etteikö vuokrafirmojen sopimuksista löytyisi muitakin epäselvyyksiä.

– Kun ruuvit kiristetään tarpeeksi tiukalle, ennen pitkää jokin pettää, arvelee Simonen työehtojen vaikutuksesta lentoturvallisuuteen.

Simosen mielestä Suomen kautta lentävät, vuokratyövoimaa käyttävät firmat toimivat Suomen lainsäädännön harmaalla vyöhykkeellä. Tälläkin hetkellä viranomaiset tutkivat Simosen mukaan joitakin epäilyttäviä sopimuksia.

Tilannetta hankaloittaa se, että työttömiä lentäjiä on Euroopassa paljon. Heidän on tartuttava leivänsyrjään, kun siihen on mahdollisuus. Jos epäedulliseen sopimukseen jossakin vaiheessa suivaantuu, voi siitä olla vaikea päästä irti.

– Jos valtiovallan mielestä on ok, että käytetään pelkkiä sopimuspilotteja ja että rahat karkaavat veroparatiiseihin, emme me voi paljon tehdä. Työntekijän on mahdotonta kilpailla ulkomaisen suuryrityksen kanssa, Simonen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.