Leivonnaispakasteet käteviä myös mökillä

Pullantuoksuun pääsee kätevästi ja pienellä vaivannäöllä myös kesäasunnolla. Mökkien sähköistys lisää puolivalmiiden leivonnaispakasteiden käyttöä vapaa-ajanvietossa, uskotaan leipomoteollisuudessa. Leivonnaispakasteiden suosio onkin kasvanut kaikista pakastetuotteista nopeimmin.

-Lähes 60 prosenttia kaikista Suomen kotitalouksista ja yli 70 prosenttia lapsiperheistä on löytänyt kaupan pakastealtaista leivonnaispakasteet, joista saa muutaman minuutin paistamisen jälkeen tuoretta herkkua ja välipalaa, kertoo tuoteryhmäpäällikkö Tia Laurmaa-Berntzen Vaasan & Vaasan Oy:stä.

Suomalaiset tunnetaan ahkerina kotileipojina, muta vain harva pasitaa pullansa itse vaivatusta taikinasta. Nykyisin noin kolmannes kahvileivistä leivotaan itse tehdystä taikinasta, loppu kahvileivästä ostetaan valmiina tai yhä useammin myös puolivalmiina leivonnaispakasteina.

Nykymökin perusvarustuksiin kuuluu sähkö

Suomessa on noin puoli miljoonaa kesäasuntoa, jotka ovat muuttumassa hyvin varustelluiksi kakkosasunnoiksi. Esimerkiksi kahdessa kolmesta mökistä on jo sähkö, joka helpottaa monin tavoin varsinkin lomakokin elämää. Etenkin lapsiperheissä ruokaa kuluu ulkoilmaelämässä monin verroin.

Leivonnaispakasteiden myynti on kasvanut niin kesällä kuin talvellakin. Vielä muutama vuosi sitten tuoteryhmä oli melkein pelkkää karjalanpiirakkaa, ja nyt kaupan altaasta saa ihan aidon kotipullan makuista pullaa.

Oman asiakasryhmänsä leivonnaispakasteiden käytössä muodostavat erityisruokavaliota noudattavat ihmiset kuten keliaakikot.

-Mökkiuuneissa paistetaan eniten kahvileipää. Paljon käytetään myös pikkusuolaisia kuten karjalanpiirakoita ja pasteijoita. Leipää ja erikoisruokavaliotuotteita käytetään myös, joskin vähemmän, Tia Laurmaa-Berntzen sanoo.

Hänen mukaansa kärkikolmikon tuotteet vaihtavat välillä keskenään paikkaa. Lihapasteijaa menee enemmän kuin korvapuustia lakkiaisten aikaan, kesällä taas toisin päin. Uutuuksia kokeillaan myös ahkerasti.

Kylmälaukku kauppareissulle mukaan

Leivonnaispakasteiden säilytykseen pätee samat säännöt kuin muihinkin pakasteisiin. Kylmälaukku on hyvä pitää ostoksilla mukana. Pieni sulaminen ei pilaa leivonnaista, mutta sen nousuominaisuudet heikkenevät. Jos tuote sulaa täysin, se kannattaa paistaa heti. Jääkaapin kylmälokerossa leivonnaispakasteet säilyvät muutaman viikon ja pakastimessa puolisen vuotta.

Leivonnaispakasteiden käyttö on vaivatonta; uuni päälle, pullat uuniin ja ohjeajan jälkeen valmiit tuotteet pöytään. Ja jos vain malttaa, voi pullien antaa kohota puolisen tuntia ennen uuniin laittamista.

(MTV3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja