Mainos

Leikitäänkö kotia?

Perinteiset lastenleikit siirtyvät sukupolvelta toiselle ja ovat aina yhtä suosittuja. Kotileikki on leikki, joka kiinnostaa vuosikymmenestä toiseen pieniä äitejä ja isejä. Leikki on pysynyt samana, mutta leikkikalut ovat muuttuneet aina vain näyttävimmiksi vuosien saatossa.

Nykypäivän lapsille on olemassa miniatyyrikahvinkeittimistä lähtien kaikki mahdolliset pikkukodin tarvikkeet. Hellakin pitää jo porinaa, ja muutenkin kaikki kodintarvikkeet ovat erittäin aidonoloisia – vain huomattavasti pienempikokoisia. Vaikka kaupoista löytyy jos jonkinnäköisiä moderneja kotileikkitarvikkeita, eivät perinteiset posliiniastiastot ja puiset nukensängyt ole silti menettäneet suosiotaan. Isovanhempien tekemät nukensängyt ja hellat ovat vahvaa tekoa ja kestävät näin kovempaakin leikkiä.

Nukkevauvat nukkumaan

Pienten lasten kotileikeissä roolijaot vaihtelevat leikkijöiden mukaan. Yleensä leikistä löytyy äiti, isä, pikkusisko ja/tai vauva. Toisinaan perheen äidit saattavat olla vaikka prinsessoja, jolloin pikkuneidit pyörivät prinsessoina vauvojensa kanssa.

Nukkevauvoille on monenlaisia tarvikkeita. Esimerkiksi vaunut ovat aivan aitojen vaunujen näköisiä, ja niistä löytyy kaikki tarvittava, aina hoitolaukusta sadesuojaan. Myös nykyiset nukkevauvat ovat hyvin realistisen kokoisia ja näköisiä. Nuket osaavat äännellä, pissata vaippaansa sekä itkeä. Nukkevauvojen hoitoa varten pikkuäideillä ja -iseillä on monenlaisia tarvikkeita, muun muassa vaunut, rattaat ja erilaisia sänkyjä. Toki hoitamiseen tarvitaan myös syöttötuoli, kantolaukku, monenlaisia tutteja, vaippoja ja tuttipulloja.

Pikkukoteja

Kotileikkien tarvikkeet ovat niin aidonoloisia, että leikkikodit ovat kuin pieniä oikeita koteja. Lapsen huoneeseensa tai vaikkapa leikkimökkiinsä rakentamasta kotileikistä on mahdollista löytää kaikki mahdolliset kodinkoneet, esimerkiksi pesukone, sauvasekoitin, uuni, kahvinkeitin ja imuri. Monissa lasten imureissa on pieniä styroksipalloja, joita voi tiputella kotileikin lattialle ja sitten imuroida leikki-imurilla pois.

Aikaisemmin kotileikkien leikkiruoat valmistettiin käsin, muun muassa muovailuvahasta tai taikataikinasta. Tänä päivänä ruoat ovat muovisia, ulkonäöltään hyvin paljon aitoja ruokalajeja muistuttavia. Kotileikeistä voi löytää sipseistä lähtien kaikkea mahdollista aina herneisiin saakka. Hauskoja ovat myös erilaiset jäätelötötteröt. Muoviseen vohveliin voi oman maun mukaan vaihtaa halutunvärisen jäätelöpallon. Toki kotileikkiä voi elävöittää entisestään antamalla lastenleikkiin vanhoja hyvin pestyjä mauste- tai jogurttipurkkeja. Muovisten elintarvikkeiden lisäksi itse tehdyt ruokajäljitelmät antavat mainion lisän kotileikille.

Tervetuloa kahvikutsuille

Lasten leikkikahviastiastot ovat toinen toistaan kauniimpia. Ei ole ollenkaan ihmeellistä, että pikkuneidit haluavat leikkiä prinsessoja kesken kotileikin, sillä posliiniset kahviastiastot oikein houkuttelevat lapsia hienostelemaan. Aivan pienille kotileikkijöille löytyy viehättäviä muovisia kahviastiastoja.

Juhlaville kahvikutsuille pikkuäidit pukevat nukkevauvansa juhlavaatteisiin. Juhlasta saa koreamman, jos leikkiastioista saa juoda oikeaa mehua ja herkutella mehun kanssa vaikkapa pipareita tai vohveleita. Kahvikutsujen päätyttyä pikkuäidit pääsevät jälleen nukuttamaan vauvojansa ja siivoamaan juhlan jälkiä leikkisiivousvälineillä.

Teksti: Johanna Tamminen / Mediafocus
Kuvat: Johanna Tamminen ja Kati Kulmalahti

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.