Leijonien MM-kaavailuissa isoja NHL-kysymysmerkkejä – Patrik Laine, Sebastian Aho, Mikko Rantanen ja kumppanit kaikki samassa tilanteessa

NHL-pelaajilla on jälleen suuri painoarvo Leijonien odotuksissa kevään MM-kisoja kohtaan, mutta tänä vuonna epävarmuutta pelaajien saamisessa on enemmän kuin aikoihin usean pelaajan sopimusten ollessa katkolla kauden päätteeksi. Päävalmentaja Jukka Jalonen ja manageri Jere Lehtinen tekevät tänä talvena kaksi pelaajatarkkailumatkaa Pohjois-Amerikkaan.

Jalonen ja Lehtinen matkaavat ensimmäiselle NHL-kierrokselle helmikuun puolivälissä ja toiselle vielä maaliskuun aikana. Tämän lisäksi Lehtinen kävi jo aiemmin omalla matkallaan, ja Jalonen tiedusteli pelaajien tilanteita nuorten MM-kisojen yhteydessä tekemillään reissuilla.

Totta kai pelaajien saatavuuden ratkaisee ennen kaikkea heidän seurojensa menestys kevään runkosarja- ja pudotuspeleissä, mutta tällä kertaa MM-kisat alkavat viikkoa totuttua myöhemmin, mikä mahdollistaa kisamatkan vaikka vielä toisenkin playoff-kierroksen jälkeen.

Viime viikolla NHL:stä saatiin Leijonien kannalta mieluisia uutisia, kun hyökkääjä Teuvo Teräväinen solmi Carolina Hurricanesin kanssa viiden vuoden jatkosopimuksen ja maalivahti Mikko Koskinen allekirjoitti puolestaan kolmen vuoden jatkon Edmonton Oilersin kanssa.

– Kiva oli nyt nähdä, että muutamat tekivät diilin, ja varmasti tässä tulee vielä joku ennen kauden loppua, Lehtinen ennustaa MTV Urheilun haastattelussa.

– Pelaajien kannalta helpottaa, että he saavat sen pois eikä heidän tarvitse kesällä miettiä sitä. Ja me voimme tietenkin antaa heille mahdollisuuden tulla pelaamaan ja voittamaan, jos pelit loppuvat siellä.

Laine, Aho, Rantanen, Lindell – kaikki ilman sopimusta

Moni on silti vielä ilman varmuutta tulevasta. Oikeastaan olisi helpompi listata, kenellä Suomen NHL-tähdistä on sopimus ensi kaudeksi. Vuoden 2016 nuorten maailmanmestarit Mikko Rantanen, Sebastian Aho, Patrik Laine, Kasperi Kapanen ja Jesse Puljujärvi lähtivät Pohjois-Amerikkaan yhtä jalkaa ja nyt kaikkien tulokassopimukset ovat nyt katkolla.

Heidän lisäkseen nimekkäimmistä pelaajista uudesta sopimuksesta kevään ja kesän aikana neuvottelevat muun muassa puolustaja Esa Lindell, hyökkääjät Joonas Donskoi, Joel Armia ja Markus Hännikäinen sekä maalivahti Joonas Korpisalo.


Päävalmentaja Jukka Jalonen tietää kokemuksesta, kuinka vaikeaa pelaajan saaminen MM-kisoihin on ennen seuraavan vuoden tilanteen varmistumista.

– Tietenkin tiedämme sen, että siellä on paljon hyviä pelaajia, huippupelaajiakin, joilla on sopimus katkolla. Silloinhan yleensä tilanne on se, että jos pelaajalla ei ole vielä sopimusta ensi kaudeksi ja se tehdään vasta kesän aikana, niin harvemmin niitä pelaajia joukkueeseen saadaan, Jalonen myöntää.

– Puhutaan kuitenkin aika maailman luokan pelaajista, joilla on isot sopimukset ja tulevaisuus kyseessä, hän lisää.

MM-kisat käynnistyvät Slovakian Bratislavassa ja Kosicessa 10. toukokuuta. NHL:n runkosarjassa pelataan puolestaan viimeiset pelit jo 6. huhtikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat