Nuori Olli Määttä hämmästytti astuessaan aikuisten miesten koppiin: "Kuin veistos" – Pekka Jormakka kertoo, miksi Leijonien NHL-vahvistus on erityinen pelaaja

3:33
Tältä näyttävät Leijonien MM-kisapelaajat, joiden joukossa on Olli Määttä.

Los Angeles Kingsin Olli Määttä kantaa isoa vastuuta Suomen puolustuksessa MM-kisoissa. Määttä on edennyt urallaan nopeasti ja murtautunut nuorella iällä korkeammille tasoille. Kaksi Stanley Cupia voittanut luottomies on nyt Leijonissa se kokenut johtaja. 

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Moressa!

Kaikki parhaat palat turnauksesta osoitteessa mtvuutiset.fi

Kaikki ottelut C Moressa ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa!

Suoraan C-nuorista A-nuoriin ja siitä Mestikseen. 

Nuorena miehenä NHL:ään kovaan Pittsburgh Penguinsiin ja siellä pari Stanley Cupia. 

Ja ei muuta kuin parikymppisenä luutimaan Leijonien takalinjoille Sotshin olympialaisiin vuonna 2014. 

Olli Määttä on kypsynyt nuorena ja jalostunut laatuluokan NHL-puolustajaksi. 

Nyt hänellä on edessään ensimmäiset MM-kisat, 26-vuotiaana kokeneena maailmanmiehenä. 

Juttu jatkuu kuvan alla

"Ihan pro äijä"

Monia jääkiekkoilijoita sanotaan koviksi työntekijöiksi, mutta Määttä kuuluu siihen A-kategoriaan, joka on aina tehnyt sen muutaman kyykkysarjan ja viivaluistelun lisää, kun muut ovat jo lopettaneet. 

Luistelutekniikka ei ole ollut täydellinen eivätkä liikkeet sulavimmat, mutta kun irtokiekosta pitää taistella, Määttää on vaikea tönäistä sivuun. 

Määttä tuli syksyllä 2010 JYPin A-nuoriin, mutta kun Mestiksessä pelanneella D Teamilla oli pulaa pelaajista, Määttä hyppäsi kehiin. 

Nuori puolustaja ei ujostellut, vaan otti heti häkki päässä ison roolin joukkueessa. Samassa joukkueessa pelasi muuan Pekka Jormakka, itsekin KHL:ään ja MM-kisoihin asti ponnistanut hyökkääjä. 

– Ihan pro äijä. Huomasi, että hän oli ihan eri luokkaa kuin muut jo siinä iässä.

Missä se näkyi?

– Treenaamisessa ja kaikessa. Hän oli kuin veistos, kropassa ei ollut paljon rasvaa. Hän pystyi pelaamaan hyvin molemmissa päissä. 

Loppukaudesta Määttä kävi voittamassa vielä JYPin A-nuorten riveissä Suomen mestaruuden. 

Juttu jatkuu kuvan alla

"D Teamissa enemmän kaukalon ulkopuolisia juttuja"

Määtälle olisi avautunut varmasti hyvä näyttöpaikka JYPin SM-liigamiehistössä, mutta hän päätti suunnata Kanadan junioriliigaan OHL:ään, jossa joukkueeksi valikoitui tasokas London Knights. 

Pienessä kaukalossa pelaamisesta oli hyötyä, kun hän siirtyi NHL-maailmaan jo vuosi varauksen jälkeen. Sen jälkeen kun Määttä pelasi ensimmäiset NHL-ottelunsa 2014, hän ei ole joutunut pelaamaan ainuttakaan ottelua farmissa. 

Se on kova suoritus, sillä monet nuoret europakit ovat joutuneet kokemaan NHL:n tylyyden fyysisellä puolella. Määttä ei häkeltynyt, vaikka kulmatilanteissa alkoi tulla vantteria miehiä vauhdilla kylkeen. 

Määttä on valmentajan ihannepelaaja siinä mielessä, että hän pelaa simppeliä peliä ja toimittaa helpon syötön lähimmälle omalle pelaajalle. Aivan kuin Kimmo Timonen tai Teppo Numminen aikanaan. 

Määttä pääsi Penguinsissa hyvään oppii Sidney Crosbyn, Jevgeni Malkinin ja Kris Letangin kaltaisten tähtien rinnalle. 

– Veikkaan, että D Teamissa opeteltiin enemmän kaukalon ulkopuolisia juttuja ja ne kiekko-opit ovat tulleet Crosbyltä ja kumppaneilta, Jormakka naurahtaa. 

Kaksi Stanley Cupia uran alussa

Timosesta puheenolleen. Hän joutui metsästämään Stanley Cupia 17 kautta ja voitti sen viimein Chicago Blackhawksissa 40-vuotiaana. 

Kun Määttä oli pelannut neljä kautta, hänellä oli vyöllä kaksi Stanley Cupia. 

– Kyllä hän on sellainen jätkä, joka kannattaa ottaa joukkueeseen. Hän on voittajaluonne, Jormakka kuvailee. 

Vuoden 2016 ja 2017 Stanley Cupit olivat iso juhlan aihe kotipaikkakunnalla Jyväskylässäkin. Niin paljon kuin paikkakunnalta on hyviä kiekkoilijoilta tullutkin, Määtän tuomat pokaalit olivat kaupungin ensimmäiset. 

Raimo Summanen (Edmonton Oilers 1984 ja 1985) ja Ari Ahonen (New Jersey Devils 2003) pelasivat kauden aikana Stanley Cupin voittaneissa joukkueissa, mutta eivät saaneet virallisesti mestaruutta tililleen. 

Juttu jatkuu kuvan alla

"Varmaan voittaa pytyn sielläkin"

Määttä on näyttänyt sitkeytensä, kun hän kamppaillut terveysongelmia vastaan. 

NHL-aikana Määttä on käynyt läpi muiden muassa olkapääleikkauksen ja sikotaudin. Syksyllä 2014 hänellä todettiin kilpirauhasessa syöpäkasvain, joka tosin saatiin talttumaan nopeasti. 

Viiden Penguins-vuoden jälkeen Määttä on pelannut kauden Chicago Blackhawksissa ja Los Angeles Kingsissä. 

Vyöllä on jo 486 NHL:n runkosarjan ottelua, ja Määttää voidaan kutsua jo melko kokeneeksi pelaajaksi. Hän on kulkenut menestyksestään huolimatta silti tutkan ulkopuolella. 

Suomesta on virrannut kaikkien aikojen NHL-sukupolvi, jonka tähtiloisto on peittänyt alleen Määtän perusvarmat suoritukset. 

Määttä on tehnyt monen asian eri reittiä kuin muut. Siihen kuvioon sopii sekin, että hän on pelannut olympiaturnauksen Sotshissa 2014 ja World Cupin Torontossa 2016, mutta Latvian MM-kisat ovat hänelle ensimmäiset laatuaan. 

Hädän hetkellä Määttä on yksi niistä pelaajista, johon nuorempien leijonapentujen on helppo nojata. 

Stanley Cupin finaaleissa pelannut pakki tuskin hätkähtää, jos Kazakstan antaa alkusarjan pelissä toisen erän alussa normaalia räväkämmän paineen. 

– Määttä lähtee MM-kisoihin varmasti intoa täynnä, ja hän on sen verran nöyrä, ettei lähde varmasti paukuttelemaan henkseleitään, Jormakka niittaa. 

– Varmaan hän voittaa sielläkin pytyn, kun niitä on tullut muuallakin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja