Led-valojen suosio kasvaa – tärkeimpänä syynä pitkäikäisyys

Led-valaistuksen suosio kasvaa jatkuvasti ja siitä on tullut vaihtoehto koko kodin valaisuun sekä sisällä että ulkona. Tämä johtuu siitä, että led-lampuilla on monia etuja muihin valaisumuotoihin verrattuna.

Samaan aikaan, kun led-lamppujen tekniikka ja lampun käyttötavat ovat kehittyneet, on niiden hinta tullut alas.Vaihtamalla valaistuksen lediin voi pitkällä aikavälillä säästää selvää rahaa.

– Esimerkiksi vaihtamalla perinteisen halogeenilampun polttimon led-polttimoon tulee vuodessa säästöä noin 4–5 euroa per valaisin. Isommassa olohuoneessa tällaisia halogeenivalaisimia voi olla helposti kymmenkunta. Kodin kokonaisvalaistuksen säästössä puhutaan siis jo merkittävästä summasta, Bilteman toimitusjohtaja Tommy Dolivo laskee.

5 syytä vaihtaa led-valaistukseen:

Pitkäikäisyys

Lamppujen pitkä käyttöikä on ledin ehdoton ykkösvaltti. Lamppu voi kestää jopa 20 000 tuntia, mikä on noin kolme kertaa pidempään kuin energiansäästölamppu. Valoja pidetään kodeissa päällä vuodessa keskimäärin vajaa 1000 tuntia, joten lamppu kestää varovaisestikin arvioiden toistakymmentä vuotta.

– Tekniikka on kehittynyt valtavasti. Led-valoille annetaankin jo 3–5 vuoden takuuaikoja, kertoo Dolivo.

Ympäristöystävällisyys

Led-lamppu on ympäristötietoisen valinta. Ne eivät sisällä myrkyllisiä kemikaaleja, eivätkä myöskään energiansäästölampuissa käytettävää elohopeaa. Led-lamput ovat täysin kierrätettäviä. Ne kuuluu lajitella sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräyspisteisiin.

Energiatehokkuus

Led-valaistus on tämän päivän valaistusmuodoista kaikkein tehokkain. Led-lampun energiatehokkuus on jopa 80–90 prosenttia. Eli jopa 90 prosenttia käytetystä energiasta on valoa, eikä mene hukkaan lämpöenergiana.

– Ledeillä saa mittavia säästöjä valaistuskustannuksissa. Led-valot ovat olleet arvokkaampia, mutta nyt niiden hinnat on pystytty laskemaan energiansäästölamppujen tasolle. Olennaisinta on kuitenkin kokonaissäästö, ledit maksavat itsensä takaisin yllättävän nopeasti. Myös lamppujen hiilijalanjälki on maltillinen, Dolivo toteaa.

Kestävyys ja käytettävyys

Led-lamput kestävät hyvin erilaisia olosuhteita, kuten kosteutta ja lämmönvaihteluita. Ne toimivat normaalisti sekä kylmässä että kuumassa ympäristössä. Led-lamput eivät myöskään mene helposti rikki. Lampun käyttömukavuutta lisää sen välitön syttyminen ja sammuminen ilman energiansäästölampulle tyypillistä viivettä. Led-lamppu kuumenee vähemmän kuin halogeeni- ja energiansäästölamppu ja on siten paloturvallisempi vaihtoehto.

Lähde: Deski

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja