Lauren luuli kärsineensä vain peräpukamista – syöpä todettiin kaksi viikkoa synnytyksen jälkeen

Antibioottiresistenssi – tulevaisuuden terveysuhka 6:37
Videolla keskustellaan antibioottiresistenssistä.

Sairaanhoitajana työskentelevä perheenäiti Lauren Riccotone luuli, että hänellä oli peräpukamia. Kaksi viikkoa esikoisen syntymän jälkeen kävi ilmi, että omituisen verenvuodon syynä olikin kolorektaalisyöpä. Shokkidiagnoonista uutisoi muun muassa Daily Mail -sivusto.

Sairaanhoitaja ja kahden lapsen äiti Lauren Riccotone, 37, oli luullut kärsivänsä peräpukamista. Vuonna 2016 hän sai shokkidiagnoosin: kyseessä olikin kolorektaalisyöpä eli suolistosyöpä.

Lauren ei ollut osannut aavistaa mitään tällaista. Vessapaperissa oli ollut muutaman vuoden aikana silloin tällöin hieman verta, mutta se ei ollut huolestuttanut häntä.

Verenvuoto ei aluksi huolestuttanut

Ensimmäisen kerran verta oli tullut vuonna 2015.

– Ajattelin vain, että se johtui peräpukamista tai siitä, mitä olin syönyt. En ollut murehtinut asiaa sen kummemmin, Lauren kertoo Daily Mailille.

Laurenin mies Chris oli jo tuolloin patistanut häntä menemään paksusuolen tähystykseen. Lauren suostui ja varasi ajan.

Raskaus selvisi ennen tähystystä

Kun Laurenia valmisteltiin tähystystä varten, hänelle tehtiin myös raskaustesti, kuten käytäntöihin kuului.

– Juuri kun minua oltiin valmistelemassa anestesiaan, selvisi, että olen raskaana.

Lauren innostui iloisista uutisista niin paljon, että perui kolonoskopian. Hän ei halunnut altistaa syntymätöntä lastaan anestesialle.

Raskausaika meni onnellisissa merkeissä. Lauren ja häntä hoitanut lääkäri eivät olleet huolissaan verenvuodosta. He uskoivat, että se johtui raskauteen liittyvistä peräpukamista tai ummetuksesta. Laurenin pieni tyttövauva Charlie Elizabeth syntyi 9. tammikuuta 2016.

Syöpädiagnoosi pari viikkoa synnytyksen jälkeen

Kaksi viikkoa synnytyksen jälkeen kaikki muuttui. Kun Lauren meni vessaan, peräaukosta ja emättimestä tuli paljon verta.

– Oloni oli sekava, minua heikotti ja pystyin hädin tuskin seisomaan, Lauren muistelee.

Chris vei Laurenin saman tien sairaalan päivystykseen. Lääkärit arvelivat, että Laurenilla oli paksusuolen tulehdus.

Koska Laurenilla oli kaksiviikkoinen vauva hoidettavanaan, hän pääsi sairaalasta jo 48 tunnin kuluttua, ja hänelle laitettiin kiireellinen lähete kolonoskopiaan.

Diagnoosina kolorektaalisyöpä

Kun Lauren heräsi tähystyksen jälkeen, hoitaja kertoi hänelle huonoja uutisoi: hänellä oli kolorektaalisyöpä. 

Lauren oli itse veikannut peräpukamia.

– Olin niin nuori, kolorektaalisyöpää ei ollut suvussamme. En voinut uskoa tätä todeksi.

Leikkaus ja puoli vuotta kemoterapiaa

Koska sekä Lauren että ensihoitajana työskentelevä Chris olivat perehtyneitä paikkakuntansa terveydenhuoltojärjestelmään, Lauren onnistui saamaan jo seuraavalle päivälle ajan Fox Chase Cancer Center -keskuksen erikoislääkäri Sanjay Reddyn vastaanotolle.

– Hänen mukaansa kasvain oli niin iso, että se olisi tehnyt selvää suolistostani muutamassa päivässä, Lauren kertoo.

Maaliskuussa 2016 Lauren leikattiin. Sen jälkeen hän aloitti kuuden kuukauden kemoterapian.

Hoitojen puolivälissä Lauren palasi töihin, mutta hän joutui lopettamaan jo ensimmäisenä päivänä. Verikokeissa kävi ilmi, että Laurenin veren valkosolujen määrä oli niin alhainen, että hänen olisi ollut vaarallista työskennellä päivystyspoliklinikalla.

Uusi raskaus yllätti

Kemoterapia päättyi helmikuussa 2017. Hänen olonsa oli edelleen väsynyt ja pahoinvointiakin oli, mutta lääkärien mukaan se kuului kemoterapiasta toipumiseen.

Lauren meni kuitenkin päivystykseen vatsataudin takia, ja hän koki jälleen yllätyksen – tällä kertaa iloisen sellaisen: hän oli jälleen raskaana.

– Kuukautisenikaan eivät olleet alkaneet, mutta olin olettanut senkin johtuvan kemoterapiasta.

Raskauden takia Laurenin CT-skannausseurannat piti laittaa tauolle. Elokuussa 2017 syntyi Michael -poika, mutta kuukautta myöhemmin ensimmäisessä kerroskuvauksessa kävi ilmi, että Laurenin keuhkoissa oli syövän etäpesäkkeitä. Hänet leikattiin välittömästi.

Yli vuoden terveenä

Toivuttuaan Lauren palasi takaisin töihin. Hän teki yövuoroja ja meni sieltä suoraan aamulla kemoterapiaan.

Laurenille on ollut rankkaa se, että hän ei sairastelunsa vuoksi ole voinut viettää niin paljon aikaa lastensa kanssa. Hänen äitinsä ja muut sukulaiset ovat kuitenkin olleet heidän tukenaan.

Leikkauksesta on nyt vuosi ja neljä kuukautta, ja Laurenilla on edelleen terveen paperit. Colorectal Cancer Alliance -keskuksen mukaan pitkälle levinneen kolorektaalisyövän 5-vuotisennuste on Yhdysvalloissa 14 prosenttia, mutta tilastot eivät lannista häntä.

– On niin paljon asioita, joiden vuoksi haluan elää. Kun tulen töistä kotiin, ja näen lapseni terveinä ja onnellisina, saan motivaatiota taistella.

Lue myös:

    Uusimmat