Syöpä leviää usein maksaan traagisin seurauksin – tutkijat paikansivat kuolettavan ketjureaktion

Monet syöpätaudit leviävät herkästi maksaan. Kaikki syövästä -sivusto kertoo, että joka kolmannelta levinnyttä syöpää sairastavalta löytyy etäpesäke maksasta. Nyt Pennsylvanian yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, miksi.

Nature-tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että maksasolut ovat keskiössä ketjureaktiossa, joka tekee ne alttiiksi syöpäsoluille.

Maksasolut vastaavat kehon tulehdustilaan aktivoimalla signaalianturina toimivan STAT 3:ksi kutsutun proteiinin tuotannon, tutkijat kirjoittavat tiedotteessa. Tämä lisää tulehdustilassa lisääntyvien, maksan valmistamien seerumin amyloidi A -proteiinien (SAA) tuotantoa. Ketjureaktio muokkaa maksaa ja luo syöpäsolujen lisääntymiselle otollisen maaperän.

Tutkijoiden mukaan syövän leviämistä maksaan voitaisiin ehkäistä käyttämällä vasta-aineita, jotka estävät tulehduksesta viestivän interleukiini 6:n toiminnan. Interleukiinit ovat proteiineja ja peptidejä, jotka auttavat valkosoluja kommunikoimaan. Valkosolut auttavat elimistöä torjumaan tauteja osana immuunijärjestelmää.

Tutkimussarja osoitti ketjureaktion

Tutkijat perehtyivät ketjureaktioon hiirikokeilla. Koe-eläimet sairastivat haimasyöpää. Tutkijat huomasivat, että syöpää sairastavilla hiirillä lähes kaikissa maksasoluissa näkyi STAT3-proteiinin aktivoitumista. Niillä hiirillä, jotka eivät syöpää sairastaneet, vain kahdella prosentilla ilmeni samanlaista aktivaatiota. Hiirillä STAT3-proteiinin geneettinen poistaminen maksasoluista esti tehokkaasti maksan herkkyyttä toimia syöpäsolujen kasvualustana.

Seuraavassa vaiheessa tutkijat tekivät yhteistyötä Mayo Clinic Arizona -tutkimussairaalan tutkijoiden kanssa. Tutkimustiimi osoitti, että samanlainen biologinen mekanismi oli havaittavissa myös haima-, keuhko- ja suolistosyöpää sairastavilla ihmispotilailla.

Tutkimustiimi jatkoi työtään Kentuckyn yliopiston tutkijoiden kanssa. Nyt he huomasivat, että interleukiini 6 saa STAT3-proteiinin viestimään solujen sisällä ja käskemään maksasoluja tuottamaan SAA-proteiineja. SAA-proteiinit houkuttelevat luokseen tulehduksellisia soluja ja käynnistävät reaktion, jonka seurauksena kudos arpeutuu. Ketjureaktio johtaa lopulta siihen, että elimistöön muodostuu syövälle otollinen kasvualusta.

– Maksa on tärkeä aistin elimistössä. Osoitimme, että maksasolut aistivat tulehduksen ja vastaavat siihen niihin ohjelmoidulla tavalla, joka auttaa syöpää leviämään, tutkimusta johtanut tohtoriopiskelija Jae W. Lee sanoo tiedotteessa.

Maksasolujen täsmähoito voisi ehkäistä syövän leviämistä

Tutkijat huomasivat lisäksi, että interleukiini 6 aiheuttaa maksassa muutoksia oli siellä syöpäkasvainta tai ei. Tämä vihjaa, että mikä tahansa interleukiini 6:n tasoja lisäävä tulehdustila – kuten ylipaino tai sydän- ja verisuonisairaus – voi altistaa maksasyövälle.

Maksasoluihin kohdistuva täsmähoito voisikin tutkijoiden toiveissa ennaltaehkäistä syöpien leviämistä maksaan. 

Maksasyövän ennuste on huono, koska se todetaan yleensä niin myöhään, että parantava leikkaus ei ole enää mahdollinen.

Lue myös:

    Uusimmat