Laura haastoi NASA:n oikeuteen – syynä Armstrongilta saatu kuupöly: "Minulla todella oli se"

Neil Armstrongin tuntenut isä hankki tyttärelleen kuupölyä ja ensimmäisen Kuussa käyneen ihmisen nimikirjoituksen. Aikuiseksi kasvettuaan tytär haastoi NASA:n oikeuteen, jotta saisi pitää aarteensa, kertovat muun muassa The Washington Post sekä Independent.

Yllä olevalla videolla muistelua monen lapsuuteen kuuluneesta vitsikirjasta.

Yhdysvaltalainen Laura Murray sai 10-vuotiaana äidiltään erityisen lahjan: pienen pullon täynnä vaaleanharmaata pölyä. Äiti kertoi, että se oli peräisin Kuusta.

Kuupölyä sisältävän pullon mukana pieni Laura sai käsinkirjoitetun viestin.

– Laura Ann Murraylle, parhain terveisin, Neil Armstrong, Apollo 11, kirjeessä luki.

Kuupöly unohtui vuosikymmeniksi

Lääkepullo unohtui vuosikymmeniksi pölyttymään, Laura kun piti Armstrongin viestiä tärkeämpänä. Nimikirjoitusta Laura säilytti makuuhuoneessaan.

Viisi vuotta sitten Lauran vanhemmat kuolivat. Nainen löysi kuupölynsä vanhempiensa tavaroita raivatessaan.

– Juoksin mieheni luo ja kerroin, että lääkepullo sisältää kuupölyä. Minulla todella oli se, Laura kertoo The Washington Postin haastattelussa.

Omistusoikeus pelotti

Viime viikolla Laura haastoi NASA:n oikeuteen varmistaakseen oikeutensa kuupölyyn. Tarkoituksena oli olla askeleen edellä NASA:a, jonka Laura pelkäsi alkavan penätä tavallisilta kansalaisilta takaisin Kuusta tuotua materiaalia.

Haasteessa Laura kertoo saaneensa kuupölyä isänsä kautta, joka työskenteli 1970-luvulla Armstrongin kanssa. Nainen vetosi asianajajansa avustuksella myös siihen, ettei mikään laki kiellä yksityishenkilöitä omistamasta Kuusta tuotuja asioita. Lisäksi Lauran kuupölyn kylkiäisenä saaman kirjeen kirjoittajaksi on todennettu itse Neil Armstrong. Kyseessä oli selkeästi lahja.

NASA ei halua kuupölyä


Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

NASA halusi joka tapauksessa tutkia näytteen. Testien perusteella se saattaa olla Kuusta. Avaruushallinto totesi Washington Postin mukaan olevan myös mahdollista, että pöly on kokonaan tai osittain Maasta.

NASA huomautti lisäksi, ettei Lauran tarvitse pelätä viranomaisten ilmestyvän ovensa taakse. Nainen kun ei ole selvästikään varastanut kuupölyä.

***

1:23

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja