Mainos

Lauerma: Lapsiin kohdistunut joukkosurma poikkeuksellinen

Pieniin lapsiin kohdistuva joukkosurma on äärimmäisen poikkeuksellinen tapaus, sanoo psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri, tutkimusprofessori Hannu Lauerma. Yhdysvaltain Connecticutin kouluampumisessa sai perjantaina surmansa 20 lasta ja 6 aikuista. Myös ampuja itse kuoli

Uutistoimisto AFP:n mukaan mies tappoi lisäksi äitinsä kotonaan ennen kuin saapui koululle. Poliisi ei kuitenkaan ole vahvistanut uhria epäillyn äidiksi.

– Siitä on hyvin vaikea tai mahdoton antaa mitään tilastoihinkaan pohjaavaa arviota. Se, että aikuinen joukkosurmaa pikkulapsia, on niin harvinainen tekotapa, että siitä on vaikea tehdä olettamuksia ilman lisätietoa.

Lauerman mukaan on varsin todennäköistä, että teon ytimessä on itsemurha. Hän kuitenkin korostaa, että tämän hetkisen tiedon valossa pitäviä johtopäätöksiä on mahdoton tehdä.

– Tekijälle itselleen se on ollut todennäköisesti ensisijaisesti itsemurha, johon on sitten liittynyt tällainen raivokas teko, jonka motiiveja on mahdoton arvioida ilman lisätietoa.

Teko ei noudata kaavaa

Lauerman mukaan tämä tapaus poikkeaa aikaisemmista koulusurmista, joissa teini on ampunut lähinnä ikäisiään koulutovereita.

– Niihinkin on liittynyt tämä itsemurhapyrkimys, mutta niissä on ollut mukana kuuluisuuden tavoittelu. Se on ollut kosto vertaisryhmälle, jolta ei ole saatu hyväksyntää.

Lauerma arvioi, että tässä tapauksessa kuuluisuuden tavoittelu ei välttämättä ole ollut teon ytimessä.

Ylilääkärin mukaan asiasta puhuminen voi lisätä kopiotekojen todennäköisyyttä mutta suoria yhteyksiä joukkosurmien välille ei voi vetää.

– Tiedonvälitys jonkun verran lisää vastaavan tapahtumista muualla, mutta en silti usko, että todennäköisyys kasvaa suureksi. En tiedä, että tällaisista massamurhista olisi saatu lausuntoa siitä, että kyseessä olisi ollut kopioteko mutta muissa yhteyksissä tällaista on tullut ilmi.

Lapsi ei hyödy pelosta

Moni joutuu miettimään kuinka kertoa asiasta lapsilleen. Lauerman mukaan heitä ei kannata pelotella, sillä pelosta ei tällaisessa tapauksessa ole mitään hyötyä.

Toisin kuin vaikkapa silloin, kun varoittaa lasta vilkkaasta moottoritiestä, jolloin pelko myös suojelee.

– Tässä ei ole mitään sellaista, että lapsi voisi varautua olemalla peloissaan, joten pelon lietsonta on turhaa. Pitää yrittää rauhoittaa lasta kertomalla asiallisesti tästä tapahtumasta.

Lauerma neuvoo korostamaan tapahtuman harvinaisuutta.

– Kannattaa sanoa, että maailmassa on hirveä määrä ihmisiä, ja se että tämä on tapahtumana äärettömän harvinainen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.