Ainakin sata laukausta – näin kouluampuminen tapahtui

Yhdysvaltoja ravistellut verinen kouluampuminen on yksi maan historian pahimpia koulusurmia.

Poliisin mukaan Connecticutin verilöylyssä kuoli 27 ihmistä, joista 20 oli lapsia. Noin kaksikymmentävuotias ampuja surmasi myös itsensä.

Poliisin mukaan lapsista 18 kuoli heti koulussa ja kaksi menehtyi sairaalassa.

Useita henkilöitä haavoittui vakavasti. Poliisin mukaan uhrien joukossa on sekä koulun henkilökuntaa että oppilaita. Lisäksi yksi tapaukseen liittynyt henkilö löytyi kuolleena erillisestä asuinhuoneistosta.

Ammunta alkoi Newtownissa Sandy Hookin ala-asteella perjantaina heti koulupäivän alkamisen aikoihin.

Paikalla olleiden mukaan koululta kuului tulituksen aikana ainakin sata laukausta. Tulitus alkoi koulun käytävältä.

Ampujan ruumis löytyi myöhemmin luokkahuoneesta. Hänen sanotaan olevan kaksikymmentävuotias mies, jolla oli kaikkiaan neljä ampuma-asetta.

Koulussa on noin 700 oppilasta, jotka ovat iältään 5-10-vuotiaita. Vanhimmat ovat neljäsluokkalaisia. Lapset evakuoitiin koulusta läheiselle paloasemalle.

Verilöylyn syistä ei ole toistaiseksi tietoa. New York Times -lehden mukaan yksi surmansa saaneista opettajista oli ampujan äiti. Lehden mukaan luodinkestäviin liiveihin pukeutunut ampuja oli astellut luokkahuoneeseen ja ampunut äitinsä sekä luokassa olleita oppilaita.

Viranomaisten mukaan ampujan veli on poliisin kuulusteltavana.

Presidentti Barack Obama on tuominnut teon järkyttävänä rikoksena. Yhdysvaltain liput on määrätty puolitankoon julkisissa rakennuksissa.

"Kaikki olivat hysteerisiä"

Koululle rynnännyt kolmasluokkalaisen äiti Brenda Lebinski kuvaili tilannetta karmeaksi.

– Kaikki olivat hysteerisiä - koululaiset, vanhemmat. Lapsia tuli ulos koulusta verisinä. En tiedä oliko heitä itseään ammuttu, mutta he olivat veressä, Lebinski kertoi uutistoimisto Reutersille.

Lebinskin mukaan koululla verilöylyn aikaan ollut äiti kertoi hänelle nähneensä, kuinka naamioitunut mies meni rehtorin työhuoneeseen. Koulussa oppilaana oleva pikkupoika kertoi WCBS-televisiolle olleensa voimistelusalissa, kun hän kuuli useita pamauksia ja kirkumista. Hän vetäytyi kavereineen seinän viereen istumaan.

Hetkeä myöhemmin yksi poliisi kävi vilkaisemassa saliin ja juoksi saman tien pois.

- Sitten joku huusi että menkää turvaan, ja me menimme voimistelusalin komeroon ja istuimme siellä vähän aikaa, poika kertoi. Poliisi kävi myöhemmin evakuoimassa komerossa istujat.

Tavallinen pikkukaupunki

Newtownin pikkukaupungissa on asukkaita noin 27 500, ja se sijaitsee noin 130 kilometriä New Yorkin kaupungista koilliseen.

Asukkaiden mukaan heidän kotikaupunkinsa on tavallinen amerikkalainen, rauhallinen paikka, jossa tällaista ei kukaan osannut edes pelätä.

– Ei tällainen ole mahdollista, olen yhä sokissa, sanoi 8-vuotiaan Alexa Wasikin isä CNN-uutisille. Tytär selvisi vahingoittumattomana verityöstä.

Koulussa oli tiettävästi tiukat turvamääräykset. Jokaisen vierailijan piti todistaa henkilöllisyytensä, ja lisäksi koulun ovet pidettiin lukossa koulutuntien aikana.

Connecticutin kuvernööri Dan Malloy on matkustanut tapahtumapaikalle ja tavannut uhrien perheitä.

(MTV3 - STT)

Katso Päivi Sinisalon raportti Washingtonista (Kymmenen uutiset 14.12.2012)

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja