Lattian vinous

Hei!
Olisin kysynyt lattian vinoutta aiheuttavista syistä ja sen korjaamisesta. Vuonna -97 rakennetussa rivitalossa on listan ja parketin välissä siellä täällä rakoja 1-3mm (siis pystysuunnassa). Onko pelkoa, että lattia alkaa pettää alta, ja mistä tämä johtuu? Onko pohjavalu epätasaisesti tehty? Voiko maan routiminen aiheuttaa kyseistä vikaa. Vai onko kyseessä normaali ilmiö, josta ei tarvitse olla kovin huolissaan?
Entä kuka on vastuussa jos vika johtuu huolimattomasti tehdystä pohjavalusta?
Kiitoksia kysymyksestä. Syinä raoille voivat todennäköisimmin olla lattiapohjan epätasaisuus, parketin asennuksessa syntynyt lautojen epätasaisuus tai lista ei ole suora. Ilmiö sellaisenaan ei vielä tarkoita rakenteellisia ongelmia, jos raot ovat koko ajan samanlaiset. Maapohjan liikkeet eivät normaalitilanteessa vaikuta sokkelin tai laatan läpi. Jos raot selvästi muuttuvat ajan myötä, voi tämäkin olla mahdollista.

Jos raot suurenevat ja pienenevät eri vuodenaikojen mukana, on kyseessä parkettilautojen eläminen ilmankosteuden ja lämpötilan mukana.

Rakentaja on vastuussa ja korjausvelvollinen, jos ongelmat johtuvat pohjarakenteista tai maapohjan pettämisestä.

Ovatko raot normaali-ilmiöitä? Tässä mennään rakentamisen laatutason puolelle. Huippulaadussa ei rakoja saisi olla. Käytännössä suomalainen rakentaminen on kustannus/hintataso-, aikataulu- ja moraaliongelmainen, jolloin laatu harvoin on kovin korkea.

Lue myös:

    Uusimmat