Mainos

Lattian laatoitus

Pitkän ja kapean keittiön lattia laatoitettiin tällä kertaa poikkeuksellisen isolla laatalla, jonka mitat ovat 30 x 60 cm. Pienempiin verrattuna tämä tuo uusia haasteita sekä tekijälle että kohteelle: ennen kaikkea alustan on oltava ehdottoman suora ja tasainen. Tätä korostaa vielä se, että valittu laatta on marmorimainen ja hyvin kiiltävä, joten pienetkin hammastukset peilautuvat siitä varsin häiritsevästi.

Lattialämmitys on kytkettävä pois päältä vähintään kaksi vuorokautta ennen työn aloittamista, sillä muuten laasti kuivuu liian nopeasti.

Aluksi mitataan laattajako. Omistajan toivomuksesta lähdetään ulkoseinän puoleisesta seinästä täydellä laatalla, jolloin toisesta reunasta joudutaan leikkaamaan vain pari senttiä. Oviaukon kohdalla leikataan sopiva, kapeahko suikale rajaamaan laatoitus naapurihuoneen parkettia vasten.

Jaon toimivuus tarkastetaan ensin latomalla laattoja kuiviltaan. Sen jälkeen ammutaan ritsilangalla apuviivat alustaan.

Laasti sekoitetaan ohjeen mukaisessa suhteessa, vispataan, annetaan seistä 10 – 15 minuuttia ja vispataan vielä uudelleen noin viiden minuutin ajan, jotta kaikki sulaneet liima-aineet sekoittuvat tasaisesti.

Laastin seistessä voidaan tehdä laattoihin leikkaukset patteriputkia varten. Paikat on mitattu aikaisemmin ja itse leikkaus tehdään mukavimmin poikkisuuntaan timanttilaikalla; pitkittäissuunnassa voi käyttää laattaleikkuria.

Laastikammaksi valitaan isommalle laatalle sopiva malli, jossa on aika korkeat, puolipyöreät urat. Sellaisella saadaan riittävästi laastia laatan alle. Reiska on tavannut levittää laastin ensin kamman tasaisella sivulla sille alueelle, joka kulloinkin on tarkoitus laatoittaa (tässä ei saa ahnehtia, ettei laasti ehdi kuivua) ja kammata se sen jälkeen "auki" hammastetulla puolella.

Laatta painetaan tiukasti lattiaan apuviivojen mukaisesti: lattialaatan selkäpuolesta pitää olla laastin peitossa 100 prosenttisesti. Alussa kannattaa ottaa kokeeksi pois yksi jo paikalleen pantu laatta ja tarkastaa, että näin varmasti tapahtuu.

Vaikka apuna ovatkin nuo ritsilangalla ammutut viivat, on silti syytä vielä painaa laatat täsmälleen saman suuntaiseksi pitkällä linjarilla. Lopuksi naputellaan myös pinta vaakasuoraksi kumivasaralla ja huolellisesti valitulla, ehdottoman suoralla kapulalla. Höylätty kakkoskakkonen sopii siihen oikein hyvin. Kun kapula asetetaan sauman yli vierekkäisten laattojen päälle ja koputetaan varovasti, laatat asettuvat siististi samaan tasoon.

Asukkaan kanssa oli sovittu, että laattojen väliin jätetään kolmen, neljän millin levyiset saumat. Se sopii hyvin, koska tässä hammastukselle arassa pinnassa nekin osaltaan peittävät mahdollisia epätasaisuuksia. Reunoille jätetään noin 8 millin elämisraot, jotka aikanaan peitetään jalkalistoilla.

Kiinnityslaastina on nopeasti jämähtävä, sitkeä saneeraustyyppinen laasti. Siksi heti laatan kiinnityksen jälkeen on poistettava yli pursunnut laasti sekä laatan pinnasta että väleistä. Rakojen puhdistaminen käy kätevästi vaikkapa pienillä pahvilapuilla, joita voi leikata valmiiksi etukäteen. Tämä helpottaa ratkaisevasti saumausta, sillä kuivumaan päässeen kiinnityslaastin poistaminen on jälkikäteen todella hankalaa.

Tätä hyvin nopeaa kiinnityslaastia käytettäessä lattian voisi saumata halutessaan jo muutaman tunnin kuluttua. Tee-se-itse -miehen on isoa laattaa kiinnittäessään parempi valita melko hitaasti kuivuva kiinnityslaasti. Alustan on silti oltava ehdottoman suora!

Saumaus aloitetaan ikkunan suunnasta ja peruutetaan sieltä poispäin. Saumausaine sekoitetaan melko paksuksi, koska kyse on näin paksuista laatoista: vetelämpi kutistuu liikaa ja jättää turhan isoja vakoja. Aine painellaan kumilastalla tiukasti rakoihin. Kun se on kuivahtanut hiukan, pestään ensin kostealla sienellä ja kun sen jättämä pinta puolestaan on kuivunut pölymäiseksi, kiillotetaan lattia vielä kuivalla, väriä päästämättömällä rätillä.

Laasteissa on eroja. TM-rakennusmaailma testasi hiljattain saneerauslaattalaastit ja totesi, että eroja löytyy niin työn sujumisen kuin laatan seinässä tai lattiassa pysymisenkin suhteen.

Lisätietoja ohjelmassa nähdyistä laatoista: Hansa’s Laatta Discounter, www.hansas.fi

(JKA 1.9.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.