Lattialämmityksen vaikutus saunassa

Olemme muuttaneet viime keväänä uuteen asuntoon. Rakennustapaselosteen mukaan kodinhoitohuoneessa, pesuhuoneessa ja saunassa pitäisi olla sähkökaapelilattialämmitys, jonka säädin ja lattian lämpötila-anturi ovat khh:n puolella. Jo keväällä huomasin, että saunassa ja pesuhuoneessa on viileämpää kuin khh:ssa ja ajattelin silloin, että saunan ja pesuhuoneen yhdet ulkoseinät vaikuttavat sen verran lämpötilaan. Nyt pakkasten alettua aloin kiinnittämään asiaan uudestaan huomiota ja totesin, että saunassa ei ole ollenkaan lattialämmitystä. Eräänä päivänä lämpötila saunan lattianrajassa oli +13 astetta, kun ulkona oli -5 astetta. Tämä tuntuu vaikuttavan myös pesuhuoneen lämpötilaan, jonka lattia tuntuu myös viileämmältä kuin khh:n. Minkälainen vaikutus saunan lattialämmityksellä on kosteusvaurioiden ehkäisyssä? Onko lattian vesieristyksellä ja toimivalla ilmastoinnilla suurempi vaikutus tähän?

Suoralta kädeltä en uskoisi kenenkään rakentajan tekevän toisin kuin rakennustapaselosteessa sanotaan. Se olisi asiakkaan pettämistä. Ja sillä taas on rikosoikeudelliset seuraamukset.

Lattioidesi lämpötilaeroihin on olemassa muutama todennäköinen selitys.

1 Suunnittelija on määrännyt lämmityskaapelin alitehoiseksi. Suositeltava neliöteho olisi 80 - 100 w / m2, vaikkakin useat niin sanotut "rakentamisen ammattilaiset" käyttävät 50 w / m2. On näet halvempaa rakentajalle, eikä asunnosta saisi sen parempaa hintaa vaikka siitä tekisikin paremman. Eiväthän ostajat osaa tällaisia asioita kysellä.

2 Sähkömies on lähtenyt levittämään kaapelia khh:sta liian tiuhalla jaolla, jolloin sitä ei ole riittänyt tarpeeksi pesuhuoneeseen ja saunaan. Kun kaapeli on loppunut, ei sitä tehdyn työn suuruuden vuoksi ole viitsitty ottaa pois ja levittää uudelleen käypäisemmällä jaolla. Ei muuta kun äkkiä betonia päälle, eihän tämä itselle tule!

3 Jos asunnossasi on koneellinen poistoilmanvaihto, tai vaikkapa LTO-laitteella varustettu tulo- poistoilmanvaihto ja saunassa on raitisilmaventtiili, josta tulee kylmää ulkoilmaa sisään, se jäähdyttää saunan lattian erittäin kylmäksi, koska lattialämmön säätölaite ja silloin myös termostaatti on kodinhoitohuoneessa. Tuntoelin haistelee lattian lämpötilaa khh:n puolelta ja katkaisee virran syötön heti kun khh:n lattia on lämmennyt säätöarvoonsa. Tässä vaiheessa saunan ja pesuhuoneen lattiat ovat viellä erittäin kylmät. Kaikista pahin tilanteesi on, jos saunan raitisilmaputki on asennettu lattialle, eikä ylös kiukaan päälle kuten pitäisi. Kokeile kääntää lattialämmön termostaatti maksimiasentoon. Tee se vähitellen ja samoin palauta se myös vähitellen normaaliin asentoon. Lämpölaajenema tai toisaalta -kutistuma saattaa irroittaa laatat lattiastasi, jos se tehdään liian lyhyellä aikajänteellä. Kun olet saanut termostaatin maksimiasentoon (3. päivänä) tuki saunan raitisilmaputki ja anna sen olla kiinni vuorokauden ajan. Jos se on ainoa korvausilmaa sisälle päästävä reikä asunnossasi, huolehdithan raittiin ilman saannista asuntoosi muuta kautta. Nyt saunan ja pesuhuoneen lattian pitäisi olla lämpimiä, jos siellä ylipäätään on lämmitystä.

Lattialämmityksellä on sikäli merkitystä kasvuston syntyyn, että se kuivattaa pesuhuoneen nopeammin ja siellä ei kasva mikrobikasvustoa niin helposti kuin silloin, kun lattia on pitkään märkänä. Jos pesuhuonetta ei kuivata ja pestä riittävän usein ja tehokkaalla pesuaineella toimii se mainiona homeenkasvatuslaitoksena. Jos vesieristykset on tehty huolellisesti ja asianmukaisilla aineilla, ei veden pitäisi päästä rakenteisiin ja aiheuttaa kosteusvaurioita rakenteita turmelevassa mielessä. Ainoastaan pinnat kasvavat sientä.

Pesuhuoneen kuivaamisella esim. kumilastalla suihkun jälkeen ja sen jälkeisellä tehotuuletuksellä pidät märkätilasi hyvässä kunnossa. Jos yrität kuivattaa lattiaasi pelkällä ilmanvaihdolla, muista että 1 kuutio 20-asteista ilmaa kykenee sitomaan itseensä ainostaan 17,5 grammaa vettä, ja sitä on helposti pisaroituneena lattialla ja seinillä jopa 2-3 litraa. Laske montako kuutiota ilmaa joudut lämmittämään 20-asteiseksi ja puhaltamaan taivaalle ennen kuin tuo vesimäärä on pesuhuoneestasi poistettu. Luulenpa sinunkin tarttuvan tämän laskutoimituksen jälkeen kumilastaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja