Mainos

Lastenkodeille ehdotetaan enimmäiskokoa

Yksityisten lastenkotien sekä perhekotien hoidon ja valvonnan tasoa pyritään nostamaan. Lastenkodin lapsiryhmässä saisi Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän ehdotuksen mukaan olla enintään kuusi lasta ja yhdessä kodissa korkeintaan neljä lapsiryhmää eli 18 lasta.

Kouluikäisillä lapsilla pitäisi olla myös oma huone. Yhtä lapsiryhmää hoitamassa pitäisi olla vähintään seitsemän kokopäivätoimista hoitajaa, joista yli puolella pitäisi olla sosiaali- ja terveydenhuollon tutkinto. Päihderiippuvaisten lasten ja nuorten hoitoon erikoistuneissa perhekodeissa työntekijöillä tulisi olla sekä alan koulutusta että kokemusta.

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä on selvittänyt, millaisia koteja lastensuojelun tarpeessa oleville lapsille on tarjolla ja millaisia lainmuutoksia tarvitaan niiden vertailtavuuden parantamiseksi. Työryhmä luovutti ehdotuksensa peruspalveluministeri Osmo Soininvaaralle (vihr.) tänään.

Kauaskantoisia ratkaisuja vajavaisin tiedoin

Lastensuojelun tarpeessa olevia lapsia sijoitetaan mm. lastenkoteihin, perhekoteihin, pienryhmäkoteihin, perheryhmäkoteihin ja nuorisokoteihin. Kotien nimikkeet ovat kirjavia, ja niin ovat myös niitä säätelevät lait ja normit.

Lapselle sijoituspaikkaa etsivän sosiaalityöntekijän on vaikea arvioida ja vertailla vaihtoehtoja, vaikka kyseessä on lapsen kannalta hyvin kauaskantoinen ratkaisu. Nykyisin on vaikea myös varmistaa, ettei lupansa menettänyt yksikkö aloita toimintaansa uudella nimellä jossain muualla Suomessa.

Poikkeava tilanne on ilman vanhempiaan maahan tulleilla ja turvapaikkaa hakevilla lapsilla, jotka saattavat joutua asumaan laitoksissa jopa vuosikausia odottaessaan perheen yhdistämispäätöstä. Näiden maahanmuuttajalasten tilanne olisi käytävä läpi yksilöllisesti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.