Laskiaisen sydänpullat

Pulkkamäessä tai hiihtoladulla vietetyn päivän jälkeen maistuvat mehevät laskiaispullat! Pullan leipominen ei ole enää välttämättä kovin vaativaa puuhaa, sillä valmistaikinaa saa kaupan pakastealtaasta.

Muista kohottaa pakastehiivataikina huolellisesti – hiiva vaatii 37 asteen lämmön!

Laskiaispullaa pidetään keskiaikaisen paaston ajan edellä nautittujen rasvaisten ruokien jäänteenä. Pullan alkuperämaaksi arvioidaan Saksaa. 1600-luvulla pulla ruskistettiin voissa ja höystettiin rusinoilla sekä korinteilla. Se nautittiin silloin normaalisti maidon kera. Ruotsalaisen legendan mukaan laskiaispullan kehitti puolestaan raipaniskujen pelossa ollut leipurioppilas. Leipurimestari lupasi säästää oppilaan raipaniskuilta, jos hän keksisi kaikkia muita pullia paremman pullan. Tarina kertoo, että oppilas täytti ison pyöreän pullan ruotsalaisten rakastamalla mantelimassalla. Mestarin mielestä tulos oli niin hyvä, että oppilas säästyi raipan iskuilta.

Laskiaisen sydänpullat

16 kpl tai 8 kpl hyvin isoja

  • Sydänpullat:
  • 1 pkt pullataikinaa (1 kg)
  • 1 muna
  • 1 dl raesokeria ja mantelirouhetta
  • Väliin:
  • 2 dl vaahtoutuvaa kermaa (1 tlk)
  • ½ dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 dl maitorahkaa (1 tlk)
  • n. 2 dl mansikkahilloa

Sulata pullataikinalevyt levittäen ne uunipellille leivinpaperin päälle noin puoleksi tunniksi. Ota sulaneista levyistä melko isolla sydänmuotilla sydämiä. Jos et omista muottia, tee sydämet veitsellä leikaten ja muotoillen. Voit myös leikata levyt neliöiksi tai kolmioiksi, mikäli sydämen muotoilu tuntuu liian vaikealta ilman muottia.

Kaaviloi reunoiksi jääneet pullataikinapalaset uudelleen ja tee vielä niistäkin sydämiä. Anna pullasydämien kohota leivinliinan alla lämpimässä paikassa kaksinkertaisiksi (n. 1 tunti). Hyvä paikka on 40 asteisen uunin keskitasolla tai keittiöaltaan päällä, johon on laskettu kuumaa vettä.

Voitele hyvin kohonneet pullat munalla ja ripottele päälle raesokeria ja mantelirouhetta. Paista 210 asteisen uunin keskitasolla n. 10 min kauniin keltaisiksi. Paras pulla on juuri ja juuri kypsää, älä paista pullia kuiviksi!

Halkaise hieman jäähtyneet pullat keskeltä kahtia ja laita väliin mansikkahilloa ja kermarahkaa (vatkaa sitä varten kerma vaahdoksi, lisää rahka ja sokerit).

Mikäli haluat isoja, reilunkokoisia laskiaispullia, älä halkaise pullia vaan, laita kaksi pullasydäntä päällekkäin ja väliin hilloa + kermarahkaa.

Mikäli haluat leipoa pullataikinan itse, katso tästä ohjeet.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat