Laskiaisen sydämenmuotoinen pullakranssi

Pullan leipominen ei ole nykyään enää välttämättä kovin vaativaa puuhaa, sillä valmista pullataikinaa saa kaupan pakastealtaasta.

Muista pakastepullataikinalle kunnon kohotukset lämmössä, jäinen hiivahan ei toimi!

Paras pulla on juuri ja juuri kypsää, eli älä paista pullia kuiviksi!

Laskiaispullaa pidetään keskiaikaisen paaston ajan edellä nautittujen rasvaisten ruokien jäänteenä. Pullan alkuperämaaksi arvioidaan Saksaa. Pulla ruskistettiin voissa ja höystettiin rusinoilla sekä korinteilla 1600-luvun Saksassa. Se nautittiin silloin normaalisti maidon kera.

Ruotsalaisen legendan mukaan laskiaispullan kehitti puolestaan leipurioppilas, jota leipurimestari uhkasi raipan iskuilla. Oppilas säästyisi rangaistukselta, jos hän keksisi kaikkia muita paremman pullan. Tarina kertoo, että oppilas täytti ison pyöreän pullan ruotsalaisten rakastamalla mantelimassalla. Mestarin mielestä tulos oli niin hyvä, että oppilas säästyi raipan iskuilta.

1 pullakranssi pikkupullista (16 pikkupullaa sisältävä kranssi)

Pikkupullat pullakranssiin:

1 pkt Myllyn Paras Pullataikinaa (1 kg, pakaste)
1 muna
1 dl raesokeria ja mantelilastuja

Täyte:
2 dl vaahtoutuvaa kermaa (1 tlk)
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl maitorahkaa (1 tlk)
n. 2 dl mansikkahilloa

Sulata pullataikinalevyt levittäen ne uunipellille leivinpaperin päälle puolen tunnin ajaksi. Leivo kohonneesta taikinasta pikkupullia (2 pullaa joka levystä). Aseta pikkupullat sydämen muotoon kiinni toisiinsa uunipellille, kohota leivinliinan alla ½-1 tuntia. Pakastetaikinan leipomisessa pitkä kohotus lämpimässä paikassa on erityisen tärkeää.

Voitele kranssi munalla ja ripottele päälle raesokeria ja mantelilastuja. Paista kranssia 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla n. 15 min.

Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää sokerit ja rahka.

Aseta jäähtynyt sydänpullakranssi isolle tarjoilualustalle. Leikkaa pullista yläosa irti. Levitä täytteeksi väliin mansikkahilloa ja sen päälle kermarahkaa. Laita pullien yläpuolet takaisin paikoilleen.

Mikäli haluat leipoa pullataikinan itse, katso ohje Näin leivot Myllyn Parasta pullaa.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja