Lasipurkkiin valettu kynttilä

Ihanat eriväriset lasipurkkeihin valetut kynttilät tuovat hehkuvaa tunnelmaa syksyn pimeneviin iltoihin. Kynttilälyhdyillä koristat syksyisten pihajuhlien kattauksen tai luot värikästä tunnelmaa vaikka ulkoterassille.
Kynttilöitä poltettaessa kannattaa aina muistaa noudattaa erityistä varovaisuutta, lapsia ja lemmikkieläimiä ei saa jättää ilman valvontaa palavien kynttilöiden kanssa. Lasipurkkeihin ja muihin isoihin palamattomiin astioihin valettuja kynttilöitä suositellaan aina poltettavaksi ainoastaan ulkotiloissa.

Tarvikkeet kynttilän valamiseen:
- lasipurkki
- kynttilämassaa
- esim. vaaleanpunaista kynttiläväriä
- keskipaksua sydänlankaa
- lasimosaiikkipala ja puutikku
- vesihaudekattila ja sulatusastia
- sukkapuikko

Tarvikkeet lyhdyn koristeluun:
- tummaa sidontalankaa
- paksua tummaa elefanttilankaa
- kulkusia
- pienet sivuleikkurit
- pyöreäkärkiset korupihdit

Ohje:
Kynttilän valaminen
1. Sido sydänlangan päähän painoksi esim. lasimosaiikinpalanen. Aseta lasipurkin suulle puutikku ja sido sydänlangan toinen pää siihen, jotta sydänlangan kynttilän sisään jäävä osa pysyy suorana.
2. Sulata kynttilämassa vesihauteessa. Sekoita haluamasi kynttiläväri ensin tilkkaan sulaa massaa esim. lusikassa ja sekoita se sen jälkeen valettavaan kynttilämassaan.
3. Kaada sula kynttilämassa varovasti lasipurkkiin. Anna kynttilän jähmettyä.
4. Jähmettyessään kynttilämassa kutistuu ja vetäytyy sydänlangan ympäriltä. Tällöin kynttilän sisään sydänlangan viereen saattaa syntyä koloja jotka vaikuttavat kynttilän palamiseen. Pistele sydänlangan viereen muutamia reikiä sukkapuikolla. Täytä kolot ja syntynyt kuoppa sulalla massalla ja anna massan jähmettyä mieluiten yön yli.
5. Leikkaa sydänlanka sopivan pituiseksi.

Jos teet raidallisia kynttilöitä, anna ensimmäisen massakerroksen pinnan kovettua ja lisää sen jälkeen toinen kerros. Jatka näin kunnes lasipurkki on täynnä.

Huom!
Jos kynttilämassa syttyy palamaan, sammuta se tukahduttamalla esim. kattilankannella. Älä koskaan käytä vettä! Muista, että Massa on polttavan kuumaa, samoin sulatusastiat. Käytä patakintaita.

Ohje:
Kynttilälyhdyn koristelu
1. Leikkaa pihdeillä sidontalangasta n. 80 cm:n pituinen pätkä. Tee sidontalangan toisesta päästä n. 20 cm:n päähän pieni ripustuslenkki vääntämällä metallilankaa muutaman kerran kierteelle silmukan tyvestä.
2. Aseta ripustuslenkki lasipurkin suun reunaan ja kiepauta metallilangan päät purkin suun toiselle puolelle ja kiepauta ne tiukasti pari kertaa kierteelle. Tee toinen ripustuslenkki samoin kuin edellinenkin ja kieputa molemmat langanpäät purkin suun ympäri ja kiinnitä lankojen päät ripustuslenkkien tyveen kieputtamalla.
3. Muotoile haluamasi muotoinen sanka elefanttilangasta. Väännä sangan molempiin päihin pienet lenkit korupihdeillä. Pujota sangan lenkit ripustuslenkkeihin ja purista lenkit kiinni pihdeillä.
4. Pujota sidontalankaan kulkusia. Kiinnitä kulkuset paikalleen kieputtamalla metallilankoja kierteelle kulkusen alapuolelta. Kieputa kulkuslanka lasipurkin suun ympärille ja kiinnitä langan päät ripustuslenkkien tyviin.


( t.i.l.a. osa 26, 19.10.2003)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja