Lasikuitutapetille uusi ilme kätevästi

Lasikuitutapetin käyttö on lisääntynyt kovasti viime vuosina. Se on hyvin helppo levitettävä ja erityisesti pohjustus- ja tasoitustöiden vähäisyys houkuttaa monia. Lisääntyneen käytön myötä on tietysti lisääntynyt myös uusimistarve. Remontti-Reiskalta kysytään usein, kuinka vanha, mahdollisesti hyvinkin voimakaskuvioinen lasikuitutapettipinta tasoitetaan tai tapetoidaan uudelleen.

Näihin saakka Reiska on yleensä antanut ohjeeksi täyden ylitasoituksen tai pinnan peittämisen 6 mm:n saneerauskipsilevyllä, jonka saumat sitten kitataan - vanhan lasikuitutapetin poisto kun on useimmiten ennalta tuhoon tuomittu yritys.

Isonpuoleisia käsittelyjä molemmat. Nyt tilanne on muuttunut, sillä markkinoille on tullut uudentyyppinen, lasikuitupohjainen tasoitetapetti. Liima levitetään telalla seinälle ja metrin levyisestä rullasta leikataan oikean mittaiset palat, jotka nostetaan seinälle ja painellaan tapettisulalla tiukasti kiinni - ilmakuplia ei tässäkään saa jäädä. Oikein osaava tai hyvin suuria tiloja remontoiva voi tietysti myös vetää kaistaa seinälle suoraan rullastakin. Vaakasaumakaan ei välttämättä haittaa; se täytyy vain kitata huolellisesti umpeen. Tapettia saa kahden kokoisissa rullissa: 10 m ja 25m.

Tasoitetapetin annetaan kuivua seuraavaan päivään ja sen jälkeen se pinnoitetaan halutulla tavalla. Tapetti on tietysti paras, mutta kyllä tämän maalatakin voi.

Olennaista tasoitetapetin asennuksessa on se, että vuodat kiinnitetään aina seinään samoin päin: rullan sisäpuoli seinään. Näin tapetti pysyy parhaiten kiinni. Kaistat asennetaan puskusaumaan.

Myös varsinaisen tapetin laittaminen poikkeaa selvästi tavanomaisesta tapetoinnista. Kun tasoitetapetti on kuivunut, liisteri vedetään suoraan sen pinnalle ja pintatapetti - joka siis voi olla mitä hyvänsä tavallista tapettia - nostetaan kuivana sen päälle. Näin ollen vuotiakaan ei tarvitse välttämättä katkoa etukäteen valmiiksi.

Nurkka tehdään samalla lailla kuin yleensäkin: eli 53 leveitä vuotia käytettäessä laitetaan kynällä merkki 51 cm:n päähän nurkasta ja piirretään ohut, pystysuora viiva johon nurkkavuodan reuna täsmätään. Kun vuota nyt taipuu parin sentin verran toiselle seinälle, siitä on helppo lähteä jatkamaan eteenpäin. Huom. paria senttiä enempää tapetti ei saa toiselle seinälle mennä - muuten se "oikaisee" kuivuessaan ja nurkasta tulee ruma.


(JKA 11.1.2004)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja