Lapset esittivät ministereille kysymyksiä koronatilanteesta – "Minustakin on joskus epäreilua, kun joutuu heräämään aikaisin kokoukseen"

Ministerit vastaavat lasten kysymyksiin suorassa lähetyksessä – mukana myös pääministeri Sanna Marin, jonka koronavirustesti osoittautui negatiiviseksi 40:34
Katso lasten esittämät kysymykset yllä olevalta videolta.

Lapset kysyivät koronasta, kysymyksiin vastattiin pääministerin johdolla. MTV Uutiset Live lähetti tilaisuuden suorana.

Valtioneuvosto järjesti tänään koronainfon lapsille. Tilanteesta kertoivat pääministeri Sanna Marin (sd.), opetusministeri Li Andersson (vas.) ja tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.).

Kysymyksiä ministereille esittivät 7–12-vuotiaat lapset videokokousyhteyden kautta.

MTV Uutiset Live seurasi kello 11 alkanutta koronainfoa suorassa lähetyksessä.

11.34 Mitä voin tehdä Suomen hyväksi? Aaron jatkaa.

Pääministeri kannustaa kertomaan omista huolista, tunteista ja ilonaiheista toisille. Monet isovanhemmat ilahtuvat lasten puheluista, joten ilahduttamisella voi parantaa yhteistä hyvinvointia.

Andersson ymmärtää, miten vastuullista etäopiskelu on. Opetusministerin näkökulmasta omaan opiskeluun keskittyminen on tärkeä asia, jolla vaikeaa yhteistä tilannetta voi edesauttaa. Hän kannustaa pitämään hyvää huolta myös kavereista, etenkin jos joku vaikuttaa alakuloiselta.

Myös Kosonen kannustaa ilahduttamaan toisia.

- Kiitos, erittäin hieno kysmys sinulta, ministeri Kosonen kehuu.

11.44 Tiedotustilaisuus on päättynyt.

11.34 Aaron kysyy, voiko kotimaassa matkustaa kesällä tai pääseekö ulkomaille matkalle. Pääministeri vastaa, ettei matkustaminen tällä hetkellä ole oikeastaan mahdollista. 

Edelleen on tärkeää, ettei edes kotimaassa matkusteltaisi turhaan. Vielä tulee päivä, että kesämökille voi mennä ja kavereita tavata, Marin kannustaa.

11.25 Valdemar tiedustelee, onko ministerien mielestä epäreilua että osa saa etäopetuksen takia nukkua pidempään kuin toiset. Marin vastaa, että hänestäkin tuntuu joskus ikävältä nousta aikaisin kokouksiin.

Se on kuitenkin hänen työtään, samalla tavalla kuin koulu on lasten työtä.

11.28 Kavereita saa tavata etänä. Kannattaa soittaa videopuheluita ja olla yhteydessä erilaisten sovellusten kautta, ohjeistaa pääministeri.

- Leikitään kavereiden kanssa etäyhteyksien kautta. Nyt ei ole vielä aika, että kavereita voisi normaaliin tapaan tavata. Virus on tarttuva tauti, Marin sanoo.

11.25 Nuutti kysyy, koska pääsee taas harrastamaan. Kosonen vastaa, että hallitus miettii lähiaikoina, olisiko harrastusten pariin palaaminen mahdollista jo kesällä.

11.17 Milloin pääsee kouluun? kysyy ensimmäinen kysyjä, Emma. 

Anderssonin mukaan ensi viikolla koululaisille voidaan kertoa, pääseekö osa oppilaista kouluun vielä kevään aikana. Ministeri huomauttaa, ettei asiasta vielä ole varmaa kerrottavaa.

- Syksyllä on syytä olettaa, että kaikki pääsevät kouluun normaalisti takaisin.

11.14 Kulttuuriministeri Hanna Kosonen: on ymmärrettävää, että tilanne aiheuttaa pelkojakin. Niitä lieventääkseen lasten kannattaa kääntyä aikuisten puoleen ja kysyä mieltä askarruttavista asioista. 

- Isän ja äidinkin mielen päällä voi olla huolia.

- Kotonaolo voi käydä tylsäksi, mutta kun tämä normaaliksi muuttuu, niin sitten kaikki tuntuu paljon kivemmalle, ministeri kannustaa.

11.12 - Olemme ylpeitä miten hyvin olette jaksaneet tämän poikkeuksellisen kevään aikana, myös opetusministeri Li Andersson hehkuttaa Suomen koululaisia puheenvuorossaan.

11.10 Sanna Marin aloittaa tilaisuuden ja suuntaa sanansa lapsiyleisölle. Hän kertoo arvostavansa lääkäreitä ja hoitajia, jotka ovat hoitaneet sairaita ihmisiä Suomessa koronakriisin aikana.

Hän muistuttaa kahdesta perussäännöstä: nyt on tärkeää pestä käsiä saippualla ja pysyä kotona.

Pääministeri kertoo ymmärtävänsä, että monia lapsia haittaa, kun ei kevätaurinkoisina päivinä pääse pihalle porukalla pelailemaan ja leikkimään. 

- Kun en tee töitä, minäkin olen perheeni ja lapseni kanssa. Minulla on tytär Emma, joka myöskin kaipaa päiväkotikavereitaan. Soittelemme isovanhemmille videopuheluita, pääministeri sanoo.

- Tiedän myös, että moni kaipaa kouluun. Kiitos, että olette ahkerasti jaksaneet tehdä koulutöitä kotoa käsin.

Lue myös:

    Uusimmat