Väki rynninyt Lappiin – liikenne ruuhkautui

"Humppa soi ja bileet jatkuu"— Sosiaaliseen mediaan levinneet bilekuvat Leviltä saivat lappilaisten sydämet kurkkuun 0:30
Viikonloppuna Lapissa oli juhlat käynnissä: "Humppa soi ja bileet jatkuu" — sosiaaliseen mediaan levinneet bilekuvat Leviltä saivat lappilaisten sydämet kurkkuun

Pohjoisen tiet ovat täyttyneet Lappiin menijöistä tänään. Samaan aikaan lomakylät alkavat hiljetä. Ravintoloita on suljettu ja hotellit ovat vähitellen tyhjentymässä lomailijoista. 

Oulusta pohjoiseen kulkeva nelostien liikenne ruuhkautui tänään pahoin. Puolen päivän aikaan valtatien liikenne mateli Oulun ja Iin välillä ajoittain 60 kilometrin tuntinopeudella.

Levin rinteillä oli lauantaina laskettelijoita, joskin hieman tavanomaista vähemmän, kertoo hissiyhtiö Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari.

– Tänään on myyty 1600 hissilippua, kun viime vuonna vastaavan aikaan myytiin 2000 hissilippua. Parhaana sesonkipäivänä, kuten pääsiäisenä myynti nousee 5000-6000 hissilippuun. Karkeasti puolet alueella olevista ihmistä ostaa hissilipun, kertoo Rukakeskuksen toimitusjohtaja Ville Aho Kuusamosta.

Hississä jätetään väliä seuraavaan

Koronaviruksen vuoksi muun muassa Rukalla ja Levillä on otettu käyttöön suojamääräykset.

– Tuolihississä keskimmäiset paikat pitää jättää tyhjäksi, samoin kapulahississä nousee vain yksi henkilö per kapula. Kävi tänään laskemassa kaikki rinteen läpi tarkistaakseni, että ohjetta noudatettiin, Palosaari sanoo.

Korona on hiljentänyt lähes totaalisesti tavallisesti niin vilkkaan Levin alppikylän. Ravintoloita on suljettu ja hotellit ovat vähitellen tyhjentymässä lomailijoista. Ihmiset ulkoilevat tai pysyttelevät mökeissä. Myös Rukan tiiviisti rakennettu keskusraitti oli lauantaina lähes tyhjä kulkijoista.

– Moni on siirtynyt hiihtämään tai kelkkailemaan, mikä on virustilanteen vuoksi turvallisempaa, Palosaari sanoo.

Moni haluaa mökille ja hiihtämään

Lapin hiihtokeskukset eivät autioidu kokonaan, vaikka hiihtohissit suljetaan tältä kaudelta koronan vuoksi ennen aikojaan. Pelkästään Levillä on noin 3 000 yksityisen omistamaa mökkiä. Myös Kuusamon yksi Suomen suurimmista mökkikunnista.

– Olen kuullut, että moni on tullut Etelä-Suomen kaupungeista koronaa pakoon väljemmille ”vesille” tänne Lappiin, jossa on vielä erinomaiset murtomaahiihtomahdollisuudet, kertoo Levin rinnepäällikkö Hannu Mäkitalo.

Sen sijaan Norja on kieltänyt kansalaisiaan muuttamaan koronaa pakoon mökeilleen, jotta syrjäseutujen terveydenhuolto ei ruuhkautuisi ja joutuisi mahdollisten koronaan sairastuneiden vuoksi vaikeuksiin.

Esimerkiksi Levillä voi vilkkaana laskettelu- ja ulkoilupäivänä olla pienen suomalaisen kaupungin verran asukkaita. Sekä Levillä että Rukalla on noin 25 000 vuodepaikkaa.

Niin Levi kuin useimmat Lapin rinnekeskukset pysäyttävät hiihtohissit tältä kaudelta ensi perjantaina.

– Haluamme kantaa vastuun, vaikka rinteet ovat lumisen talven vuoksi poikkeuksellisen hyvässä kunnossa. Sanoinkin hissiyhtiön palaverissä Jounille (Palosaari), että kun nyt kannamme vapaaehtoisesti vastuun, se tulee tulevaisuudessa meille hyvänä takaisin, rinnepäällikkö Mäkitalo sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat