Länsi-Savo: Perusvoide voi aiheuttaa vakavia allergisia reaktioita – ihotautilääkärit vaativat pois markkinoilta

Alkuvuoden aikana yli kolmekymmentä potilasta on saanut allergisia reaktioita suositusta perusvoiteesta, kertoo Länsi-Savo.

Suomen ihotautilääkäreiden tietoon on tullut lukuisia tapauksia, joissa Apobase-perusvoide on aiheuttanut voimakkaita allergisia reaktioita. Tiedossa on myös muutamia tapauksia, joissa voiteen käyttäjä on joutunut sairaalahoitoon.

Lääkärien tiedossa on lisäksi potilaita, joiden iho-oireet ovat pahentuneet voiteen käytön jatkuessa pidempään. Lääkärit suosittelevatkin yhtiön vetävän epäilyksenalaiset tuote-erät pois myynnistä.

Syy voi löytyä alihankintaketjusta

Mikkelin Lääkärikeskus Ikioman ihotautien erikoislääkäri Raimo Suhonen kertoo Länsi-Savon haastattelussa, että lääkärit ovat olleet yhteydessä yhtiöön asian suhteen.

– Firma ei ole ollut halukas vetämään tuotteita pois, vaan myynti jatkuu edelleen, Suhonen kertoo.

Syy allergisiin reaktioihin löytyy lääkäreiden mukaan voiteen säilytteen vaihtumisesta. Euroopan Unioni kielsi vuonna 2014 viisi parabeenia, joiden poistamiselle unioni antoi aikaa vuoden 2015 loppuun. Kielletyt parabeenit on useissa tuotteissa korvattu uusilla ainesosilla, joiden vaikutuksista ei ole tarkkaa tietoa.

Suhosen mukaan on myös mahdollista, että alihankintaketjun kautta tehtaalle tulevat aineet sisältävät jotain muuta mitä niiden luvataan olevan.

– Usein ketjun päässä on intialainen firma, josta tarkkojen tietojen saaminen voi olla epäluotettavaa, Suhonen lisää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja