Lännen media: Keskustapoliitikot eivät halua kokoomusta samaan hallitukseen

Kolme neljästä keskustapoliitikosta haluaa sosiaalidemokraatit seuraavaan hallitukseen, kertoo 12 maakuntalehden Lännen Media.

Keskustalaiset antavat sen sijaan täystyrmäyksen porvaripohjalle, kun vain 23 prosenttia ottaisi Alexander Stubbin kokoomuksen hallitukseen.

Punamultahuuma on molemminpuolista, sillä vain 11 prosenttia SDP:n poliitikoista haluaa samaan hallitukseen kokoomuksen kanssa, kun taas kimppa keskustan kanssa saa 93 prosentin kannatuksen.

Luvut selviävät Lännen Median suuresta puoluekyselystä, johon vastasi lähes 1 200 kaupungin- ja kunnanvaltuutettua eri puolilta Suomea. Vastaajien joukossa on paljon myös valtakunnan tasolla toimivia poliitikkoja.

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen johtaja Markku Jokisipilä selittää keskustan ja SDP:n lähentymistä puolueiden linjojen yhtäläisyyksillä. Muutos näkyy puoluejohtajien tasolla.

– Talouspolitiikassa keskustan Juha Sipilän ja SDP:n Antti Rinteen kannat ovat lähellä toisiaan. Stubb on lähtenyt rohkeasti eri linjoille ja sanonut, että nykyisen hallituksen noudattamasta leikkausten ja veronkorotusten 50–50-suhteesta pitää luopua, Jokisipilä sanoo.

Kyselyn mukaan kokoomuslaiset toivovat yhä porvarihallitusta, eivätkä ainakaan virallisesti antaudu suosiolla oppositioon. Enemmistö kokoomuksen valtuutetuista arvioi silti Sipilän olevan seuraava pääministeri.

Perussuomalaisten hallitushaaveille niukka enemmistö keskustalaisista näyttää vihreää valoa, mutta demarivastaajista vain 21 prosenttia ottaisi Timo Soinin puolueen hallitukseen.

Lue myös:

    Uusimmat