Lämpöennätyksiä murskataan Suomessa ja maailmalla – meteorologi huolissaan: "Eihän tämä missään tapauksessa normaalia ole"

7:43
Kesäkuu oli Suomen mittaushistorian lämpimin – meteorologi kertoo aiemmista ennätyksistä

MTV Uutisten meteorologin Markus Mäntykannaksen mukaan lämpöennätysten rikkoutuminen Suomessa ja maailmalla kielii ilmastonmuutoksesta.

Päättynyt kesäkuu oli Suomessa useilla mittareilla tarkasteltuna poikkeuksellisen lämmin.

– Poikkeuksellisella tarkoitetaan, että sääilmiö toistuu enintään kaksi tai kolme kertaa vuosisadassa. Voisi siis sanoa, että kesäkuu oli poikkeuksellinen ja suorastaan ennätyksellisen lämmin. 

Suomen keskilämpötila oli kesäkuussa noin 16,5 astetta, mikä ylittää edellisen, vuoden 1953 ennätyksen 0,3 asteella.

Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä kuukauden keskilämpötila oli 19,3 astetta, mikä on vuonna 1844 alkaneen mittaushistorian korkein lukema kyseisellä paikalla.

– Eihän tämä missään tapauksessa normaalia ole. Nämä ovat lukemia, joita mitataan tyypillisesti Mustan meren pohjoispuolella, jossa ilmasto on tyypillisesti kosteaa ja ukkosherkkää.

Mäntykannaksen mukaan poikkeuksellisen lämmin kesäkuu selittyy eteläisestä Euroopasta virranneella lämmöllä sekä Venäjällä vallinneella korkeapaineella.

Osittain kesäkuun lämpöennätyksen rikkoutuminen kertoo Mäntykannaksen mukaan ilmastonmuutoksesta. 

– Veikkaan, että jos ilmastonmuutosta ei olisi, ei tätä ennätystä olisi syntynyt. Ilmastonmuutos näkyy meillä ennen kaikkea siinä, että keskilämpötilaennätyksiä rikotaan. Kuluvalla vuosituhannella niitä on rikottu aika paljon.

Myös Kanadassa on mitattu viime päivinä ennätyslukemia.

Kanadan länsirannikolla sijaitsevan Vancouverin alueella tuorein ennätyslukema on Mäntykankaan mukaan 49,6 astetta, mikä on alueen mittaushistorian korkein lukema.

– Kyllä ilmastonmuutos vaikuttaa tässäkin taustalla. Se, että niin pohjoisessa esiintyi näin korkeita lämpötila, löi varmasti suurimman osan meteorologeista ällikällä.

Mäntykannasta huolestuttaa se, että yhä pohjoisemmassa mitataan yhä korkeampia lämpötiloja.

– Ennen kaikkea huolestuttaa se, millä nopeudella tämä etenee. Jos joku olisi sanonut pari viikkoa sitten, että Kanadassa mitataan pian lähes 50 astetta, en olisi uskonut.

– Vanhoja lämpöennätyksiä suorastaan murskataan. Ylitykset ovat huimia ja tuntuu, että tämä etenee sellaista vauhtia, ettei perässä pysy.

Katso koko meteorologin haastattelu jutun videolta. Tutustu myös MTV Uutiset Liven kattavaan tarjotaan tästä

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja