Laita herne versoamaan

Herkulliset herneen versot ovat herättäneet ihastusta ja samalla ihmetystä. Tässä monelle kysyjälle tietoa versottamisesta ja idättämisestä. Herneen versoja saa ostaa kausittain purkeissa yrttien tapaan kasvatettuna, mutta niitä ja muita versoja on myös näppärä kasvattaa itse. Iduista ja versoista ravitsevaa vaihtelua ruokavalioon. Niitä voi käyttää sämpylä- ja leipätaikinoissa, piirakoiden ja pasteijoiden täytteissä, salaateissa, levitteissä ja sellaisenaan leivän päällä. Mungpavunidut sopivat myös wokkiruokiin.

Versot

Herneen versot kasvatetaan tavallisesta kuivatusta ruokaherneestä. Versottaminen alkaa samalla reseptillä kuin hernekeiton valmistus: laitetaan herneet yöksi likoamaan. Lionneet siemenet valutetaan ja painellaan multaan, jota saa olla parin sentin paksuudelta. Hyvä kasvatusastia on esimerkiksi tomaattirasia, jossa on reiällinen kansi. Siellä versot pysyvät ryhdikkäinä, ja kansi voi olla päällä kosteuden säilyttäjänä. Herneet varttuvat valossa ikkunalla. Makoiset versot leikataan kymmensenttisinä.

Auringonkukan siemeniä kasvattamalla saat varsinaisia C-vitamiinipommeja versojen muodossa. Laita pari senttiä multaa purkkiin ja laita yön yli liotetut auringonkukan siemenet mullalle. Peitä siemenet kevyesti mullalla. Kastele ja peitä muovikelmulla. Voit pitää purkkia varjossakin, vasta kun versot tulevat esille siirrä purkki valoon. Muista huolehtia kosteudesta. 5-10 sentin versoja voi ruveta napsimaan, laita niitä vaikka salaattiin tai leivän päälle.

Härkäpavun versot vaativat hieman paksumman kerroksen multaa, muuten kasvatus on samanlainen kuin auringonkukan versoilla. Härkäpavun versoja kasvatetaan 20-30 sentin pituisiksi.

Vihanneskrassin ja sinappikaalin siemenistä saa hyvin aromaattisia versoja. Versot käyvät hyvin mausteina salaatteihin, keittoihin ja leivän päälle. Vihanneskrassin siemenet itävät pelkän talouspaperin päälläkin ja ovat syötäviä viikon kuluttua. Vehnän oraat ovat ravintoarvoltaan hyvin arvokkaita. Kasvatettavat vehnänjyvät kannattaa hankkia luontaistuotekaupasta tai luomuviljelijältä. Liota jyviä yön yli, muuten kasvatus tapahtuu samoin kun auringonkukan siemenillä. 20 sentin pituiset oraat leikataan ja silputaan voileivälle, keittoon tai muuten lisukkeeksi.

Valkosipulin versot . Pistele valkosipulin kynsiä multaan vieri viereen versomaan. Silppua salaatteihin, keittoihin ja voileivälle.

Idättäminen

Linssin, alfa-alfan siemenien ja mungpapujen idättäminen onnistuu parissa päivässä. Aloita vaikka mungpapujen idättämisestä jos et ole ennen kokeillut idättämistä.

Tässä ohje:
1. Huuhtele 1 dl mungpapuja ja laita ne lasitölkkiin 4 dl veden kanssa. Sulje purkki esim. sideharsolla ja kumilenkillä. Anna papujen liota vedessä 12-18 tuntia.
2. Kaada liotusvesi pois. Huuhtele pavut ja poista ei turvonneet pavut. Aseta tölkki tiskikaappiin hiukan kallelleen kuten kuvassa, niin että vesi valuu pois ja ilma pääsee kiertämään.
3. Huuhtele idut muutaman kerran päivässä huoneenlämpöisellä vedellä. Idut ovat valmiita jo n. 2-3 vuorokaudessa siitä, kun ne laitettiin likoamaan. Parhaimmillaan ne ovat, kun "hännät" ovat noin 2-3 sentin mittaisia.
4. Säilytä valmiita ituja jääkaapissa, huuhtele ennen käyttöä. idut säilyvät noin viikon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja