Laihdutusleikkauksilla saataisiin torjuttua useita sairauksia

Suomessa pitäisi tehdä moninkertaisesti enemmän laihdutusleikkauksia, sanoo niihin erikoistunut ylilääkäri Mikael Victorzon Vaasan keskussairaalasta. Hänen mukaansa laihdutusleikkausten avulla saataisiin hoidettua monia sairauksia.

Suomessa tehdään muihin Pohjoismaihin verrattuna ylivoimaisesti vähiten laihdutusleikkauksia. Viime vuonna maassamme operoitiin noin 400 laihdutusleikkausta, kun esimerkiksi Ruotsissa niitä tehtiin kymmenkertainen määrä.

− Täällä ei ole tajuttu, kuinka suuri hyöty niistä on. Suomessa on 5 000−6 000 potentiaalisia leikattavaa, Mikael Victorzon harmittelee.

Laihdutusleikkaukset ovat täysin eri asia kuin kauneusleikkaukset. Laihdutusleikkaus tehdään vain ja ainoastaan terveydellisistä syistä.

− Tällä ei ole mitään tekemistä kauneusleikkausten kanssa. Laihdutusleikkauksessa saadaan 60 prosenttia ylipainosta pois, eli potilaat jäävät vielä lihaviksi, Victorzon muistuttaa.

Sairaalloinen ylipaino on syypää moniin sairauksiin. Muun muassa kakkosluokan diabetesta, sydän- ja verisuonisairauksia ja korkeaa verenpainetta vastaan voidaan taistella laihdutusleikkauksen avulla. Tässä piileekin syy sille, miksi Victorzon toivoisi laihdutusleikkausten lisääntyvän Suomessakin huomattavasti.

− Ihmiset käyvät hoidattamassa näitä yksittäisiä sairauksia eri lääkäreillä. Miksei poistettaisi niiden yhteistä nimittäjää, eli liikalihavuutta leikkauksella, Victorzon kysyy.

Myös elämäntapojen on muututtuva

Victorzonin mukaan lievästi ylipainoisten on turha haaveilla, että he voisivat laihduttaa leikkauksen avulla. Näihin leikkauksiin otetaan sairaalloisesta ylipainosta kärsiviä ihmisiä. Heillä painoindeksi on yli 40. Normaalipainoisella ihmisellä painoindeksi keikkuu 20:n kieppeillä.

− Ihmiset, joilla painindeksi on yli 50, ovat jo invalidisoituneita. He eivät pysty pyyhkimään takapuoltaan tai nostamaan tavaraa lattialta, Victorzon kertoo.

Laihdutus- ja kauneusleikkausten vissin eron lisäksi Victorzon painottaa sitä, ettei kirurginen toimenpide ole lopullinen tae onneen. Laihdutusleikkauksen jälkeen potilaan elämän on muututtava.

− Ei se ole semmoista, että menee leikkaukseen ja sen jälkeen kaikki on hyvin. Jokainen joutuu muuttamaan elämäntapojaan.

− Siksi laihdutusleikkaukseen on kuljettava aika pitkä tie. Näin varmistetaan, että leikkaus tehdään sitoutuneelle ihmisille. Hän käy muun muassa ravitsemusterapeutin ja sisätautiekspertin puheilla ennen kuin pääsee leikkaukseen, Victorzon valistaa.

Laihdutusleikkaukset tehdään tähystysleikkauksina. Victorzonin mukaan on olemassa erilaisia leikkauksia, mutta kaikilla niillä pyritään vaikuttamaan ruokahalun määrään.

− Leikkauksessa voidaan ohittaa mahalaukku tai pienentää sitä pannalla. Eli joko ruokaa pääsee huonommin mahalaukkuun tai sitten se imeytyy huonommin ohutsuolesta, Victorzon selvittää.

− Tähystysleikkaukset ovat siitä hyvä tapa, että siitä ei synny suuria haavoja. Ne eivät lihavilla ihmisillä parane hyvin, Victorzon jatkaa.

Laihdutusleikkauksia tehdään Suomessa Wikipedian mukaan Lahden, Kuopion, Oulun, Turun ja Vaasan sekä Peijaksen sairaalassa Vantaalla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja