Lähtölaskenta rapujuhliin: Nämä viinit loistavia rapujen kanssa!

Ravustuskausi pyörähti käyntiin lauantaina 21. heinäkuuta, ja tämä tarkoittaa jälleen iloista aikaa rapujen ystäville. Viinikouluttaja kertoo omat suosituksensa rapujuhlien viineiksi.

Loppukesään sijoittuva rapukausi kruunaa varmasti monen saksiniekkojen ystävän kesän. Suomen vesistöissä esiintyvät joki- ja täpläravut saapuvat suomalaisten pöytiin, ja rapujuhliin kuuluvat tunnetusti hyvän ruoan lisäksi myös raikkaat juomat.

Viinikouluttaja Mika Vanne muistuttaa, että yksiselitteistä ja oikeaa viiniä rapujuhliin ei ole olemassa.

– On pitkälti makuasia, minkälaisesta viinistä rapujen kanssa pitää. Kuitenkin lähtisin ensimmäisenä suosittelemaan kuivaa ja hapokasta valkoviiniä.

Vanteen mukaan ravut ovat maultaan melko hennon makuisia, joten liian voimakkaan makuisella viinillä voi pahimmassa tapauksessa peittää rapujen oman aromin. Viinin hapokkuus on taas tärkeää, sillä yleensä rapuja maustetaan sitruunalla, jolloin hapokas viini onnistuu hieman taittamaan sitruunan happamuutta.

Myös punaviini sopii

Rapujuhlia ajatellessa juomaksi voidaan kuvitella usein nimenomaan valkoviini. Vanne ei kuitenkaan tyrmää ajatusta punaviinin nauttimisesta rapukesteillä.

– Kyllä punaviinikin voi rapujuhlille sopia, mutta tärkeää on varmistua siitä, että viini on keveää. Jos punaviini maistuu rapujen kanssa, niin siitä vaan, Vanne sanoo.

Myös kuohuviini sopii Vanteen mukaan loistavasti rapujuhlien aloittajaksi – tai miksipä ei vaikka koko juhlien juomaksi.

– Kuohuviiniä ei pidä unohtaa, sillä sekin on kuivaa sekä hapokasta juotavaa. Jos rahaa löytyy, niin juhlat voi käynnistää esimerkiksi tarjoilemalla sampanjaa.

Vanne haluaa vielä muistuttaa, että snapsien nauttiminen rapujuhlissa kuuluu asiaan. Mikäli snapseja on kumottu ennen ateriaa hieman enemmänkin, viinin makua saattaa olla hankala erottaa. Vanteen mukaan hyvä tilanne onkin huuhdella suu alkusnapsin jälkeen vedellä, ja siirtyä tämän jälkeen viinin pariin.

Mika Vanteen rypälesuositukset rapujuhliin:

Valkoviini

Grüner Veltliner

Kuivat Rieslingit

Sauvignon blanc (eurooppalainen)

Punaviini

Saint-Laurent (itävaltalainen)

Pinot Noir (uusiseelantilainen)

Paula Koski / MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja