Kauanko sinä selviäisit metsässä pelkällä puukolla? MTV Uutiset kurkisti, mitä selviytymiskurssilla tapahtuu

Selviytymiskurssien kysyntä kasvussa – Maanpuolustuskoulutuksen kesäselviytymisleirillä opetellaan eloonjäämistaitoja luonnossa 1:47
Selviytymiskurssien kysyntä on kasvanut – katso videolta mitä kurssilla tapahtuu

Maanpuolustuskoulutuksen (MPK) kesäselviytymisleirillä kuka tahansa Suomen kansalainen voi oppia eloonjäämistaitoja luonnossa. MPK:n tehtävänä on kouluttaa kansalaisia selviytymään paremmin arjen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Yhteensä MPK järjestää noin 2000 koulutusta vuodessa.

Luonnossa selviytymisen perusteet ovat tärkeitä taitoja, sillä retkeilyn ja luonnossa kulkemisen suosio kasvavat. 

Selviytymiskurssille mukaan saa vain puukon, kipinäpuikon ja pienen selviytymisrasian. Nykyään monen erätaidot ovat hukassa, mutta osalle luonnossa selviytyminen on verissä. 

– Me suomalaiset olemme poikkeuksellisia, koska suurin osa kansasta liikkuu metsässä ja metsä ei ole pelottava paikka suurimmalle osalle, kertoo koulutuspäällikkö Michael Eklöf

Kursseilla on kysyntää

MPK kouluttaa noin 30 000 ihmistä vuodessa ja kysyntä kasvaa. 

– Tietysti korona on vaikuttanut siihen, että ehkä näistä taidoista voi joskus olla hyötyä, Eklöf kertoo. 

Kurssilla oppii eloonjäämistaitojen perusteet, kädestä pitäen. Kurssilaisille opetetaan esimerkiksi tulentekoa, annetaan luonnonmuonakoulutusta ja neuvotaan, miten vedestä saa juomakelpoista. 

Moni saattaa miettiä, mikä saa ihmisen lähtemään metsän keskelle hyttysten syötäväksi. 

– Kyllähän tämmöinen kokemus kannattaa. On valvotut olosuhteet ja saa neuvoja ja apuja, ettei ihan yksinään tarvitse olla. Kaverin kanssa on tietysti kivempi lähteä kuin yksinään, kertoo kurssille osallistunut Mette Hämäläinen.  

Katso videolta, mitä kaikkea kurssilla tapahtuu!

Lue myös:

    Uusimmat