Lahtelainen Pasi piinaavan ilkivallan kohteena: Miehelle tilattu luvatta yli 30 000 euron edestä lehtiä ja palveluita

1:22

Lahtelaisen miehen nimissä on tilattu jo yli 30 000 euron edestä palveluita ja arvotavaraa. Poliisi on voimaton tilanteen suhteen.

Lahdessa asuva Pasi Viheraho on saanut hänen nimellään ilman lupaa tehtyjä lehti- ja tavaratilauksia jo vuoden päivät, mutta kuukausi sitten tilauksien määrä räjähti, kun Viheraho päätti kertoa saamastaan ilkivallasta YouTube-kanavallaan.

– Touhu lähti ihan käsistä. En kerkeä soittelemaan ja perumaan kaikkia tilauksia, joten iso osa menee perintään, Viheraho kertoo.

Viheraho kertoo, että tilauksia hänen nimissään on tehty jo ainakin 30 000 euron edestä. Enimmäkseen hän saa lehtitilauksia, mutta viime aikoina on tilattu myös tekniikkaa, yksityislääkäriaikoja, hotellihuoneita, sekä syntymäpäiväpaketteja Tykkimäkeen. Miehen nimissä yritettiin vaihtaa myös energiayhtiötä. Tilauksia tulee päivittäin.

– Viime yönä oli tullut taas ainakin 50 uutta tilausta. Sähköpostissa on tilausvahvistuksia Turun Sanomille viisi kappaletta, seitsemän eri Helsingin Sanomien tilausta, lääkäriaikoja Mehiläiseen kolmeen eri toimipisteeseen, hotellihuone Lahteen ja Verkkokaupasta on tilattu seitsemän eri laitetta, Viheraho luettelee muutamia uusimpia tilauksia.  

Viheraho kertoo olevansa turhautunut jatkuviin tilauksiin ja siihen, miksi perintäfirmat ja lehtitalot eivät tee mitään estääkseen toimintaa.

– Jos perun lehtitilaukset, niin sama ralli vaan jatkuu kuukauden päästä. Tuntuu toivottomalta, kun tätä ei saada loppumaan. Kiikutan tilaukset poliisille, ja poliisi tutkii jos tutkii. Perintäfirmat jatkavat perintää, koska tuote on tilattu ”sinun nimellä” . Yritykset eivät varmenna tilauksia millään tavalla, Viheraho tilittää.

Tee näin, jos joudut identiteettivarkauden uhriksi:

–  Identiteettivarkaus on aina poliisiasia, eli tee rikosilmoitus.

– Pikavippien osalta kannattaa tehdä oma luottokielto. Se tehdään Asiakastieto OY:n kautta, jolloin luottoa ei pysty enää nimelläsi noin vain hakemaan.

– Sosiaalisessa mediassa ja muissa palveluissa täytyy pyytää palvelua poistamaan valeprofiili.

– Vaihda varmuuden vuoksi salasanat käyttämissäsi palveluissa.

Lähde: Rikosuhripäivystys/Jaana Koivukangas

”Todella vaikea tilanne”

Keskusrikospoliisin internetin tiedusteluosastolle Viherahon kokema ilkivalta on valitettavan yleistä. Poliisista kerrotaan, että asialle on lähes mahdotonta tehdä mitään.

– Tämä on todella vaikea tilanne. Tässä eivät auta viralliset keinot, kuten henkilötietojen turvaaminen, koska kiusaajalla tai ryhmällä on jo hänen henkilötietonsa. Vaikuttaa siltä, että joku tekee tätä hänelle ihan kokopäivätyökseen, rikoskomisario Sari Sarani toteaa.

Miten tilaaminen toisen nimissä on mahdollista?

Internetin salattu Tor-verkko mahdollistaa tuotteiden tilaamisen toisen henkilön nimissä niin, että tilaajaa ei saada kiinni, poliisista kerrotaan.

– Tor-verkko on internetin päällä tai sivussa oleva selain, joka kierrättää yhteyden useiden palvelimien kautta. Alkuperäistä käyttäjää on lähes mahdotonta selvittää, Sarani kertoo.

Useat palveluntarjoajat eivät ota vastaan käyttäjiä, jotka käyttävät maailmanlaajuista Tor-verkkoa. Palveluntarjoaja voi halutessaan estää tällaisen käyttäjän.

– Herää kysymys, että jos samaan paikkaan tilataan useampaan kertaan samaa lehteä, niin eikö lehtitaloille herää tästä mitään epäilystä, Sarani ihmettelee.

Jutun video on Pasi Viherahon oma tallenne. 

Juttua korjattu 4.9. klo 15.45. Poistettu faktalaatikosta harhaanjohtava lause vahvasta tunnistamisesta. Viestintävirastolla ei ole mitään vahva tunniste -palvelua. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja