Lähteet FT:lle rauhanneuvotteluista: Jopa Putinin ja Zelenskyin tapaaminen mahdollinen, mutta taustalla kalvaa epäily – "He valehtelevat kaikesta"

Ukrainan ja Venäjän rauhanneuvotteluissa on edistytty merkittävästi, viisi neuvottelujen tuloksesta tietävää lähdettä taustoittaa Financial Timesille. Sodassa olevien maiden valtuuskunnat tapasivat kasvotusten Istanbulissa.

Ukrainan neuvottelija kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan, että Ukrainan alueella on vallittava täydellinen rauha, ennen kuin minkäänlainen sopimus Venäjän kanssa voisi astua voimaan.

Kaksi FT:n lähteistä kertoi, että maiden neuvottelijat kävivät kaikkia rauhanssopimuksen ehtoja läpi ensimmäisen kerran maanantaina. Tuloksena oli 15 ehdon lista.

Ukrainan neuvottelijan mukaan neuvotteluissa olivat esillä uudet turvatakuut, joita maa olisi saamassa Israelista, Puolasta, Kanadasta ja Turkista. Ukraina olisi valmis sopimukseen, kunhan maassa järjestettäisiin ensin kansanäänestys asiasta.

Tulitauko ja Venäjän vetäytyminen Ukrainasta edellyttäisi maan hyväksyvän aseman neutraalina valtiona, jossa ei olisi ulkomaisten sotilastukikohtia. Lisäksi Ukraina ei saisi ottaa vastaan aseistusta liittolaisiltaan, kuten Yhdysvalloilta, Britannialta ja Turkilta. Ukrainan johdon olisi myös hylättävä aikeet liittyä puolustusliitto Natoon.

Ukrainan neuvottelijan mukaan tilanne on kehittynyt niin, että maiden presidenttien, Vladimir Putinin ja Volodymyr Zelenskyin tapaaminen olisi mahdollinen. Venäjän kärkineuvottelijan Vladimir Medinskin mukaan Putinin ja Zelenskyin tapaaminen on mahdollista vasta sen jälkeen, kun maiden ulkoministerit ovat hyväksyneet rauhansopimuksen. Medinski esittelee Putinille Ukrainan tämänpäiväiset ehdotukset.

Venäjän puolustusministeriön mukaan neuvottelujen järjestämiseksi sotilastoimintaa Kiovan ja Tshernihivin lähistöllä ollaan vähentämässä merkittävästi.

Iso este yhä olemassa

Venäjän vuonna 2014 valtaama Krimin niemimaa sekä Itä-Ukrainan alueet ovat nousemassa kuitenkin isoksi esteeksi, jotta sopimus voitaisiin lyödä lukkoon, lähteet kertovat Financial Timesille.

Ukraina ehdotti kuitenkin 15 vuotta kestävää konsultointijaksoa Krimin asemasta.

Etenkin Ukrainan neuvottelijat suhtautuvat epäröiden, kuinka sitoutunut Putin olisi ylläpitämään rauhaa, vai olisiko kyseessä vain taktiikka Venäjän sotilasjoukkojen vahvistamiseen ja uudelleenjärjestämiseen.

– Tämä voi olla illuusiota ja taikatemppuja. He valehtelevat kaikesta, Krimistä, joukoista Ukrainan rajalla, neuvotteluiden ukrainalaislähde kommentoi FT:lle.

Lue myös:

    Uusimmat