Mainos

Lähimaksaminen jopa korttimaksua turvallisempaa – pankkikortin kopioi helposti taskun läpi

9:43

Lähimaksaminen on yleistynyt viime vuosina vauhdilla, mutta käteistä se tuskin tulee vielä pitkään aikaan korvaamaan kokonaan.

Pankkikortilla maksaminen ohitti Suomessa käteisen kymmenisen vuotta sitten. Lähimaksuominaisuus on puolestaan sekin yleistynyt vauhdilla, mutta kuinka turvallista se oikeasti on?

Lähimaksaminen on omaan pankkikorttiin liitettävä ominaisuus, jolla Suomessa alle 25 euron ostokset voi maksaa kassan maksupäätteellä viemällä kortin lähelle päätettä. Maksua ei tarvitse tällöin vahvistaa pin-koodilla tai allekirjoituksella.

Huomenta Suomessa vierailleet Suomen pankin rahahuolto-osaston päällikkö Päivi Heikkinen ja tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen pohtivat lähimaksamisen turvallisuutta.

Lähtökohtaisesti kaikkiin maksuvälineisiin liittyy omat riskinsä. Sähköinen maksuväline voidaan yhtä lailla käteisen kanssa varastaa, väärentää tai kopioida. Järvinen pitää lähimaksamista kuitenkin turvallisempana vaihtoehtona.

– Kun siinä ei ole pin-koodia, ei kukaan pysty sitä urkkimaan olan yli. Se on tällä hetkellä suurin riski. Tältä kannalta lähimaksaminen on turvallisempaa.

– Yksi idea on ollut upottaa siru kämmeneen, johon siirretään tieto rahasta. Sitä ei voi varastaa ja maksuväline olisi aina mukana, Järvinen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.