Lähes joka kolmas nainen kärsii ikävistä PMS-oireista: Lääkäri paljastaa parhaat keinot olon helpottamiseksi

Juuri ennen kuukautisten alkamista moni nainen kärsii erilaisista, ikävistä oireista. Oireita voi kuitenkin helpottaa jo etukäteen.

Oireet vaihtelevat yksilöittäin: toisen mieliala vaihtelee vuoristoradan tapaan, toinen kärsii turvotuksesta. Osa kärsii niin kovista selkä- ja vatsakivuista, että ne haittaavat jo arkielämää. 

Tutkimusten mukaan lähes 30 prosenttia naisista kärsii kohtalaisista tai kovista oireista. Healthistan artikkelissa tohtori Deyo Famuboni ohjeistaa neljän yleisen oireen helpotuksessa.

1. Turvotus

Mistä johtuu?

Hormonien vaikutuksesta vatsan lihaksisto rentoutuu. Tästä syystä vatsa näyttää pullistuvan tavallista enemmän ulos. Lihaksiston rentoutuessa myös suoliston toiminto hidastuu, mikä voi aiheuttaa ummetusta.

Miten oireita voi hoitaa?

Pienten, säännöllisten ruoka-annosten syöminen pitää vatsan kunnossa. Turvottelusta kärsivän kannattaa myös välttää suolaista ruokaa ja hapokkaita juomia. Nesteytyksestä on syytä huolehtia. Liikunta helpottaa oireita: hikoile vähintään 2,5 tuntia viikossa. Riittävä kuidunsaanti on myös tärkeää vatsaoireiden ennalta ehkäisyssä.

2. Mielialan vaihtelut

Mistä johtuu?

Ärsyyntyneisyys, ahdistuneisuus ja jopa masennuksen oireet kuuluvat PMS-oireiden kirjoon.

Miten oireita voi hoitaa?

Säännöllinen liikkuminen, rentoutuminen ja stressinhallinta ovat elintärkeitä hyvinvoinnille muutenkin, mutta erityisesti PMS-oireistaan tietoisen ihmisen kannattaa huolehtia näistä seikoista. Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio ovat itsestäänselvyyksiä: syö monipuolisia hiilihydraatteja, välttele sokeria, hunajaa ja vaahterasiirappia sekä myös kofeiinia. Riittävät yöunet tekevät ihmeitä omalle mielialalle, jos olo tuntuu nuutuneelta. Eräiden tutkimusten mukaan myös riittävä B6-vitamiinin saanti auttaa oireiluun. Vitamiinia voi popsia auringonsiementen, pistaasipähkinöiden ja kalan muodossa. Homeopatiassa käytetyn, rautayrttikasveihin kuuluvan siveydenpuun on todettu auttavan toisia aristavien rintojen ja tunneheittelyjen kanssa.

3. Painonnousu

Mistä johtuu?

Kuukautisten aikana painonnousu johtuu nesteen kertymisestä kroppaan. Paino voi nousta täten noin kilogrammalla, mutta palaa takaisin normaaliin lukemaan kuukautisten loputtua. Nestettä keräävät kofeiini, suolainen ruoka ja alkoholi, joita kannattaakin välttää jo ennen kuukautisten alkua.

Miten oireita voi hoitaa?

Riittävä magnesiumin, B- ja E-vitamiinien sekä kalsiumin saanti ehkäisevät nesteiden kertymistä kehoon kuukautisten aikana. Näitä saa esimerkiksi palkokasveista, pähkinöistä ja vihreistä kasviksista.

4. Rintojen aristaminen

Mistä johtuu?

Ennen kuukautisten alkua naisen estrogeenitaso pienenee ja keltarauhashormonin tuotanto vastaavasti kiihtyy. Keltarauhashormoni aiheuttaa nesteiden kertymistä ja lihasten rentoutumista. Tästä syystä myös rinnat voivat kasvaa ja niitä voi aristaa. Joillekin voi rintoihin ilmestyä myös nestettä sisältäviä kystia. Kuukautisten alkaessa nämä oireet yleensä loppuvat.

Miten oireita voi hoitaa?

Jos rinnat ovat todella arat, voi ibuprofeiinista olla apua. Hyvin tukevat rintaliivit auttavat myös epämiellyttävien tuntemuksien kanssa. Myös urheiluliivien käyttö öisin nukkuessa voi helpottaa oloa. Ruokavaliosta kannattaa vähentää kofeiinin saantia, sekä lisätä hyvien rasvojen saantia ja välttää huonoja rasvoja.

 

Lähde: Healthista

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja