Lähes 30 vuotta vanhaa ennätystä jahtaava Maria Huntington käsitteli syksyn pettymystä pitkään psykologin kanssa – "En juurikaan itkenyt, oli vain turta olo"

4:50
Maria Huntingtonin valmentaja Matti Liimatainen kommentoi Dohan MM-kisojen pettymystä viime syksynä MTV Urheilulle.

Yleisurheiluvuoden 2019 suurimpiin onnistujiin lukeutuneen Maria Huntingtonin erinomainen kausi huomioitiin hienolla tavalla Urheilugaalassa. 22-vuotias seitsenottelija oli ehdolla Vuoden läpimurroksi.

Palkinnon kahmaisi lopulta jääkiekkotähti Kaapo Kakko, mutta se tuskin jäi sapettamaan Huntingtonia.

– Aika siistiä oli päästä ehdolle. Se ehdolle pääseminen oli mun mielestä jo tosi iso yllätys, koska meillä on tosi paljon lahjakkaita nuoria urheilijoita, Huntington sanoi MTV Urheilulle.

Myös Ison-Britannian kansalaisuuden isänsä puolelta saanut Huntington on usein melko varautuneessa urheilumaailmassa piristävä poikkeus. Hän ei vaivaannu esilläolostaan, vaan tuntuu pikemminkin nauttivan siitä.

– Ehkä avoimuus on ollut yksi syy siihen, että olen kiinnittänyt ihmisten huomion, Huntington mietti.

Huntington käyttää sosiaalista mediaa ahkerasti ja jakaa kuviensa ohella siellä myös avoimesti tuntojaan. Hänen mukaansa kanavan hyödyntäminen sopii huippu-urheilijalle paremmin kuin hyvin.

– Se vaikuttaa tosi paljon sponsorijuttuihin. Sitä kautta saa näkyvyyttä ja sponsoreita. Sillä on aika iso merkitys kuitenkin.

Vuodesta 2019 voi hyvällä syyllä puhua läpimurtona Huntingtonin kohdalla. Tamperelainen paransi ottelun ennätystään lähes 500 pisteellä ja venyi Kalevan kisoissa Lappeenrannassa kesällä MM-kisarajan ylittäneeseen tulokseen 6339.

Nopeusominaisuuksiltaan huippulahjakas Huntington loistaa erityisesti kolmessa lajissa, 100 metrin aidoissa, pituushypyssä ja korkeushypyssä. Etenkin pika-aitojen ennätys 13,09 viime vuodelta kestää vertailussa lajiin erikoistuneisiin urheilijoihin. Pituudessa Huntingtonin ennätys on 644 ja korkeudessa 185 senttiä.

"Aika tyhjä olo"

Läpimurrostaan huolimatta Huntingtonin vuosi ei ollut pelkkää juhlaa.

– Oli käsittämättömän hieno kausi ja meni paremmin kuin odotti. Mutta sitten mulle tuli kahdessa pääkisassa iso, iso pettymys. Onhan se vähän sellainen kaksipiippuinen juttu.

Ennen kautta Huntingtonin päätavoitteeksi leimatut alle 23-vuotiaiden EM-kilpailut keskeytyivät takareisivaivan vuoksi. Syksyn MM-kisat Dohassa puolestaan päättyivät jo avauspäivän jälkeen aggressiiviseen vatsatautiin. Qatarissa koettua pettymystä urheilija joutui sulattelemaan pitkään.

– Aika tyhjä olo. Muistan, että en hirveästi ajatellut mitään. En juurikaan itkenyt, oli vain turta olo. Sitten vasta, kun tuli Suomeen pari viikkoa myöhemmin, sen tajusi. Sitä asiaa käsiteltiin pitkään urheilupsykologin kanssa ja sekin auttoi, kun esimerkiksi sosiaaliseen mediaan avasi sitä asiaa, Huntington kertoi.

Huntington paalutti alkavalle kaudelle kovia tavoitteita. Tokio siintää jo hänen silmissään.

– Olympialaiset ja siellä menestyminen, ihan ehdottomasti. Ei ole vain pääsy tavoitteena, vaan mä haluan myös menestyä siellä.

Myös tulospuolella rima on noussut korkealle.

– Suomen ennätyksen haluaisin rikkoa ihan ehdottomasti. Katsotaan sitten, mitä pisteitä sen yli saadaan, Huntington linjasi.

Seitsenottelun Suomen ennätys täyttää tänä vuonna 29 vuotta. Satu Ruotsalainen otteli 6404 pistettä MM-kisoissa 1991. Osuvasti kisapaikkana toimi tuolloinkin Japanin pääkaupunki Tokio.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja