Lääketieteen tohtori: Nämä oireet kertovat alkavasta muistisairaudesta

Työikäisten muistisairaudet 25:00

Studio55.fi- lähetyksessä vieraillut lääketieteen tohtori Merja Hallikainen kertoo millaista on normaaliin ikääntymiseen liittyvä unohtelu, ja millaiset merkit viittaavat muistisairauteen.

Lääketieteen tohtori ja Itä-Suomen yliopiston kliininen tutkimusjohtaja Merja Hallikainen sanoo, ettei normaaliin ikääntymiseen kuulu ns. höperehtiminen, niin kuin ennen ajateltiin.

Ikä tuo kuitenkin mukanaan muutoksia. Ikääntymisen myötä muun muassa oppiminen käy työläämmäksi ja satunnainen unohtelu on normaalia.

– Voi olla, että tulee kadulla tuttukin henkilö vastaan ja muistat hänen nimensä vasta kotona tai sitten illalla myöhemmin, kertoo Hallikainen.

Sen sijaan säännöllisestä unohtelusta kannattaa huolestua. Ei ole normaalia, jos silmälasit tai avaimet ovat jatkuvasti kotona hukassa. Hallikaisen mukaan läheinen on hyvä mittari sen suhteen, milloin pitäisi huolestua.

– Jos läheinen alkaa huolestua, että ”hei, sinähän kyselet jatkuvasti samoja asioita, juurihan me puhuimme tästä, ja sinä kerrot tämän nyt uutena asiana”, selittää Hallikainen.

Hallikainen puhui Lääkäripäivillä siitä, kuinka muistisairaudet ovat myös työikäisten ihmisten sairaus.

– Me arvioimme, että sellainen 7000–10000 työikäistä sairastaa etenevää muistisairautta. Siellä suurin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti, sellainen 35–45 prosenttia (sairastaa tätä sairautta), kertoo Hallikainen.

Lähimuistin heikkenemisen lisäksi  Alzheimerin tauti saattaa aiheuttaa työikäisillä Hallikaisen mukaan myös epätyypillisimpiä oireita.

– Voi olla sanojen löytämisvaikeutta tai hahmottamisen häiriöitä, ei esimerkiksi enää löydy työkaluhyllyltä työkalut samalla tavalla. Ja myöskin sitten voi olla käyttäytymisen muutoksia, persoonallisuuden muutoksia, sanoo Hallikainen.

Stressi ja vastaavat henkiset ongelmat voivat aiheuttaa samanlaisia oireita kuin Alzheimerin tauti. Hallikaisen mielestä työterveyden haasteena onkin erottaa hoidettavat muistisairaat ja saada aloitettua heidän hoitonsa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

– Lääkehoito pelittää huomattavasti paremmin kun se pystytään aloittamaan aikaisessa vaiheessa, toteaa Hallikainen.

Millaiset elintavat ehkäisevät Hallikaisen mukaan muistisairauksia? Katso Hallikaisen haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat