Lääkäriliiton edustaja vakuutuspäätöksistä: Hoitava lääkäri harvoin kartalla

Vakuutuslääkärien pelisäännöt 26:40

Studio55.fi-lähetyksessä vierailleen Lääkäriliiton varatoiminnanjohtajan Risto Ihalaisen mielestä hoitavilla lääkäreillä on harvoin tarpeeksi paljon tietoa vakuutuksista, jotta he voisivat arvioida oikein vakuutetulle kuuluvat etuudet.

Lääkäriliiton varatoiminnanjohtajan Risto Ihalaisen mukaan vakuutuspäätöksiä tehtäessä ongelmana voi olla se, että hoitava lääkäri ei voi tuntea vakuutuspäätöksiin liittyviä säännöksiä ja lakeja tarpeeksi hyvin.

– Hoitava lääkäri miettii hyvin mielellään kuinka hän pääsee diagnoosiin, mutta sitten kun pitäisi puhua toimintakyvystä ja sen vajeesta ja menetyksestä, ja syy–seuraus suhteista, niin siinä hoitava lääkäri on harvoin ihan kartalla, Ihalainen toteaa.

Ihalaisen mukaan yleisin vakuutuspäätösvalitus on luultavasti luonteeltaan sellainen, että vakuutettu on laskenut tulevan toimeentulonsa sen varaan, että hän saisi jotakin rahaetuutta.

– Sitten kun sitä (rahaetuutta) ei tulekaan ja aletaan ehdottelemaan kuntouttamista, niin siinä vaiheessa – vaikka se kuntoutus olisi vakuutusyhtiön kustannuksella – se ei olekaan yhtään niin hyvä vaihtoehto kuin että olisi rahaa ja sen saisi käyttää ihan siihen, mitä itse haluaa, sanoo Ihalainen.

Hoitava lääkäri tapaa harvoin vakuutettua

Nykyisessä tilanteessa vakuutuslääkäri tapaa itse harvoin vakuutettua tehdessään etuusratkaisua. Ihalaisen mukaan Hollannissa on erilainen käytäntö, jossa hoitava lääkäri ei ole lainkaan tekemisissä työkyvyttömyysasioiden kanssa, vaan vakuutettu asioi pelkästään vakuutuslääkärin kanssa.

– Hollannissa tulee noin kolminkertainen määrä hylättyjä päätöksiä Suomeen verrattuna, potilaat on vähintään yhtä tyytymättömiä kuin Suomessa, kertoo Ihalainen.

Ihalaisen mukaan tämä voi johtua siitä, ettei hoitava lääkäri ole aina päätöksissään puolueeton.

– Onhan se aika tunnettua, että joskus lääkäri heittäytyy potilaan asianajajaksi, eikä puolueettomaksi asiantuntijaksi, mikä hänen lausuessaan pitäisi olla, Ihalainen sanoo.

Ihalainen on mukana peruspalveluministeri Paula Risikon työryhmässä, jonka tarkoitus on saada selkeyttä vakuutuslääkärien toimintaan. Ihalaisen mukaan työryhmä esittää muutoksia muun muassa siihen, kuinka vakuutettu ja hoitava potilas saavat tietoa siitä, mikä on syy vakuutuslääkärin kielteisen päätöksen takana. 

– Tällainen ratkaisujen perustelu, se pitää olla auki, että miksi ei ole saatu sitä etuutta, mihin on pyritty, sanoo Ihalainen.

Mitä Ihalainen kertoo niin sanotusta harmaasta alueesta vakuutuspäätöksissä? Katso Ihalaisen haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat